Награждават доц. Александър Оскар с орден „За гражданска заслуга”

Офталмологът от Александровска болница работи за десетки благотворителни инициативи

1147
Доц. Александър Оскар

Правителството предлага на Президента на Република България да издаде Указ за награждаване на доц. д-р Александър Оскар с орден „За гражданска заслуга“ – първа степен, за заслугите му в развитието на гражданското общество, защитата на правата и свободите на човека и укрепването на демократичните институции в България. Това е решено днес на заседание на Министерския съвет, съобщиха от правителствената пресслужба.

Предложението за награждаване е направено от представители на неправителствения сектор, свързани със защита правата на човека, на медицински организации, сред които Българският лекарски съюз и Българското дружество по офталмология, както и на държавни органи и институции.

Доц. д-р Александър Оскар е началник на Клиниката по очни болести на УМБАЛ „Александровска“ и председател на Организацията на евреите в България „Шалом“. Той е инициатор на кампанията за подписване на манифеста „Заедно срещу езика на омразата“, както и на тристранния Меморандум за сътрудничество между правителството на Република България, Организацията на евреите в България „Шалом“ и Световния еврейски конгрес.

Благодарение на съвместните усилия на Министерството на външните работи и други български институции, в тясно сътрудничество с Организацията на евреите в България, през 2018 г. страната ни бе приета за пълноправен член на Международния алианс за възпоменание на Холокоста.

Доц. Оскар работи и за десетки благотворителни иницативи, сред които различни кампании за безплатни прегледи и осигуряване на безплатни очила за малки деца,  а съвсем скоро „Шалом“ и Столичната лекарска колегия подписаха Меморандум за сътрудничество, който предвижда млади български лекари да се обучават в Израел.

СПОДЕЛИ