Проф. Коста Костов: Здравеопазването се нуждае от трансплантация на глава

МЗ играе с топката така неумело, както бейзболист би изпълнил упражнение с лента в художествената гимнастика, смята пулмологът

4206
Ананиев
Проф. Коста Костов

„Здравеопазването ни е като човешкото тяло – има крайници, тяло и глава. Гангрената най-често започва от крайниците, а главата е безсилен свидетел на ампутацията, която спасява живота на болния. В нашия случай гангрената на пациента е в главата. Спасението е в ампутация на гангренозната част и трансплантация на глава. Когато има здрава глава, крайниците ще се движат по-бързо, а тялото ще търчи след тях. Здравеопазването ни има нужда от съвременно комплексно лечение, а не от чакръкчии, шамани и знахари. С това здравеопазване сме обречени на „хронично боледуване“ и стъпаловиден разпад, но в посока отдолу-нагоре“. Такава диагноза постави проф. Коста Костов, който е един от най-добрите пулмолози у нас и председател на председател на фондация за респираторна медицина “INSPIRO” и консултант по белодробни болести към столичната УМБАЛ „Св. Анна“. По думите му освен хирургически нож, е необходим реанимационен екип и терапевти, които да овладеят подлежащия процес, довел до гангрена и да не допуснат рецидив. Затова проф. Костов предлага създаването на „Национален фронт за спасение на здравеопазването“, с широк кръг представители на обществото, работодателите, пациентските организации, избрани представители на медицинското съсловие, МЗ и НЗОК, зад който да застане и институцията на президента. „Умишлено не споменавам профсъюзните организации, защото те проспаха няколко десетилетия. Като се събудят, ще ги пуснем през задния вход“, добавя медикът.

Така проф. Костов изрази подкрепата си към Тодор Мангъров, председател на сдружение „Асоциация Пулмонална Хипертония”, който написа гневно писмо до премиера Бойко Борисов и поиска здравният министър Кирил Ананиев да си подаде оставката, ако до 17 септември не осигури възможност на пациентите, нуждаещи се от трансплантация на бял дроб, да получат шанс за лечение.

„В България този шанс е НУЛА. Повтарям „0“! Защото, както в повечето случаи, не само в медицината, разчитаме някой друг да ни спаси. А ние сме се овъртолили в самозалъгвания. България, в обичайния си свободен от напрежение, протяжен, самочувсвен стил, е най-назад от всички европейски държави в подготовката си за белодробна трансплантация. А Министерството на здравеопазването играе с топката така неумело, както бейзболист би изпълнил упражнение с лента в художествената гимнастика. Опитите да се успокои общественото мнение с формални и временни решения „на парче“, без последователност и воля за изпълнение на амбициозна национална стратегия, няма да доведат до желан резултат“, категоричен е проф. Костов.

„Болката на Тодор Мангъров е реална. Тя измъчва и всички нас, които се занимаваме с тази група пациенти, жадуващи за достатъчно кислород. Безсилието да им осигурим всички възможни шансове за нормален живот, върховно тяхно право, стигна своите предели.Това ни обезкуражава и гневи, защото освен нашият гняв е необходим и вашият, скъпи сънародници, за да предизвикаме институционална емпатия и да вкараме институциите в режим на споделена отговорност. Гневът ни е пределен, защото не можем да гледаме безучастно прокъсаната престилка на българското здравеопазване и бавната и мъчителна смърт на пациентите. Искаме неотменимото лично достойнство на нашите пациенти и върховното им право на живот да станат грижа на цялото общество и първостепенна грижа на институциите, които сме създали с тази цел. Не ние служим на тях, а те на нас“, написа още проф. Костов в личния си профил във Фейсук.

Пулмологът обеща да подкрепи протеста на своите пациенти. „За да бъде подкрепата ми органична, ще намирам време да бъда с Тодор Мангъров  пред МЗ в дните на неговия протест след 17.09. 2019 г. Призовавам всички мои приятели по ум и сърце, колеги и пациенти, също да се присъединият“, апелира проф. Коста Костов.

СПОДЕЛИ