БСП иска обяснения за предстоящото закриване на отделения

Социалистите ще питат Ананиев как ще обезпечи медицинската помощ на българските граждани от Северозападна България

291
болница

БСП вика здравния министър Кирил Ананиев в парламента, за да даде обяснения за предстоящото закриване на отделения и преструктуриране на болници в Северозападна България. „Искаме да знаем как министърът смята да обезпечи медицинската помощ на българските граждани“, попитаха червените в нарочна декларация, прочетена от доц. Георги Йорданов от парламентарната трибуна.

Повод за изявлението на БСП е обявеното вчера от Ананиев намерение за спешно преструктуриране на областните лечебници във Враца, Видин и Монтана, което предвижда закриване на отделения и оптимизиране на структури.

Според БСП, с това предложение здравният министър нарушава най-малко две неща. „На първо място това е конституционното право на всеки български гражданин да получи своевременна медицинска помощ, защото ако неврологичното отделение във Видин не е с добри финансови резултати и бъде закрито, пациентите от Брегово, трябва да получат медицинска помощ в неврологичното отделение в областната болница във Враца. Това са над 150 километра, при ясно какво състояние на пътищата. На второ място, областните болници в България са гръбнакът на българското здравеопазване, те са една система и са многопрофилни – не може да закриеш едно отделение, защото нарушаваш нормалния ритъм на получаване на медицинска помощ и консултации в другите отделения“, подчерта доц. Йорданов.

Истината е, че нито Ананиев е виновен за лошото състояние на болниците във Видин и Враца, нито той ще ги „спаси“. Какъвто и оздравителен план да беше предлаган досега, усилията винаги се провялаха, а налетите допълнителни милиони потънаха в затъналите отдавна лечебници. А колкото до инсулта, с какъвто пример си послужиха от БСП, пациент с мозъчен удар от Видин и сега не получава качествена медицинска помощ, тъй като единственто истинско лечение на инсулта, което в България кой знае защо все още наричаме модерно, е тромболизата. Отдавна за всички е ясно, че в малките населени места болниците са по-скоро социални домове, в които на чаршафите пише Министерство на народното здраве, но всеки път, когато някой управляващ произнесе думите „закриване“ или „преструктуриране“ , следва бурно обществено недоволство. Затова и опитите за спасяване на отдавна потъналите лечебници продължават, въпреки шумните провали. Вместо най-после някой да намери кураж да извърши истинко преструктуринане – например превръщането на тези социално-здравни заведения в болници за долекуване или модерни спешни центрове.

СПОДЕЛИ