Проф. Никола Владов вади тумор от черен дроб без капка кръв

ВМА организира училище за хирурзи, курсът е целогодишен и е за лекари от страната и чужбина

Проф. Никола Владов
Проф. Никола Владов по време на операцията

Огромен тумор от черния дроб на 34-годишен мъж отстрани проф. Никола Владов, началник на Клиниката по чернодробно-панкреатична и трансплантационна хирургия във ВМА. Само за час и без капка кръв, през четири малки дупчици, проф. Владов успя стигне до образуванието и да го извади. Туморът от месеци е създавал проблеми на младия пациент, който дошъл във ВМА с множество оплаквания.

„Въпреки че туморът може да се окаже доброкачествен, трябваше да го изрежем. Резекцията беше тежка и почти толкова голяма като при дясна хепатектомия“, обясни за Скенер.нюз проф. Владов. В момента мъжът е добре, очаква се да се възстанови до ден-два.

Той извърши лапароскопската интервенция в чисто новата си операционна, пред свои колеги от Хърватия и Босна и Херцеговина. Те са във ВМА за станалия вече традиционен курс за хирурзи. Той се провежда целогодишно и на него могат да присъстват лекари както от страната, така и от чужбина.

Преди няколко месеца пироговци се обучаваха в Клиниката по чернодробно-панкреатична и трансплантационна хирургия във ВМА. И тъй като съвършенството и животът нямат цена, курсът на проф. Никола Владов е напълно безплатен за младите му колеги. По време на „училището“ те имат възможност да наблюдават и присъстват на операции от целия спектър на коремната хирургия, както отворени, така и лапароскопски.

СПОДЕЛИ