Болници „продават“ клечки за уши и чехли за 1500 лева

Лечебните заведения крият ценоразписите си от здравното министерство, но ще трябва да ги качат онлайн до 14 юни

1129
болниците

Болници събират по 1500 лева за пакет, който включва клечки за уши и чехли за еднократна употреба, а ако пациент откаже да плати остава без прием или операция. Има и фрапиращи случаи, в които са искани 2500 лева за консултация с анестезиолог, която е задължителна и се покрива от НЗОК. За подобни издевателства над пациентите съобщи пред бтв адвокат Мария Шаркова.

Болничните мениджъри са изключително изобретателни, когато на ръба на закона и често дори отвъд него, опитват да компенсират недостатъчното финансиране от касата. „Това обаче не трябва да се случва на гърба на пациентите, които се осигуряват“, категорична е адвокат Шаркова. Тя посъветва всеки, който смята, че правата му на пациент са нарушени, да звъни на горещата линия на Министерството на здравеопазването.

В същото време се оказва, че лечебните заведения се опитват да скрият ценоразписите си от МЗ и все още не са ги качили онлайн, както изисква поправка в закона, влязла в сила от началото на тази година. Затова от здравното ведомство са разпоредели на РЗИ-тата в страната да съберат информация за тарифите на болниците до 14 юни и да припомнят на директорите на лечебните заведения, че ценоразписите трябва да бъдат публично достъпни както на техните сайтове, така и на електронната страница на МЗ.

Министър Кирил Ананиев е поискал клиниките да му представят и информация за реквизитите на финансовите документи, които се издават на пациентите за всички заплатени от тях суми за медицинските и немедицинските услуги. Дали в тази справка ще фигурират касови бонове от „продадените“ клечки за уши и чехли, както и от други интересни тарифи като нощувка в реанимация на цената на 5-звезден хотел и консултация за риска от падане за 1000 лева, както и дали МЗ ще предприеме някакви мерки срещу тези порочни практики, предстои да разберем. В момента за нарушени икономически права на пациентите глобите за болниците са между 500 и 1000 лева, което не може да ги притесни, при условие, че клечките за уши струват 1500 лева.

СПОДЕЛИ