Трансплантациите на черен дроб вече в ултрамодерни операционни във ВМА

Екипът ни дава цялото си сърце и душа за работата, горд е проф. Никола Владов

2702
ВМА

Трансплантациите на черен дроб вече ще се извършват в ултрамодерни нови операционни във ВМА. След няколкомесечен ремонт проф. Никола Владов и екипът му от Клиниката по чернодробно-панкреатична хирургия и трансплантология влязоха днес в напълно обновените и модерни зали, оборудвани с най-съвременна апаратура.

Операционните от световна класа ще са на разположение за целия спектър от коремната хирургия, а лекарите се надяват да има повече донори, за да могат да спасяват повече хора, нуждаещи се от нов черен дроб.

ВМА

Залите осветиха архимандрит Василий, протосингел на Софийската Света митрополия, и отец Васил. Духовниците отслужиха водосвет за здраве и благополучие. „Нека болните, които лягат в новите операционни, се изправят здрави и на крака”, благослови екипа архимандрит Василий и приветства медиците от името на Негово светейшество патриарх Неофит.

„Изключително съм доволен, че успяхме да доведем до успешен край точно този пилотен проект. Той показва две неща. Първо, че голямото усърдие, качествената работа и нововъведенията не могат да останат незабелязани. Именно това е екипът, който представя иновациите в хирургията не само в нашата болница, но и в републикански мащаб. Другото е, че ръководството гледа с особено внимание и грижа към трансплантационната програма”, заяви началникът на ВМА генерал-майор Венцислав Мутафчийски. По думите му точно в тези операционни се случва чудото – трансплантацията на черен дроб. „И мисля, че сега, в тези прекрасни условия, резултатите ще бъдат още по-добри, а персоналът ще се чувства още по-удобно по време на операциите”, допълни проф. Мутафчийски.

„Работата на хирурга и екипа му е денонощна. Самият аз съм минал по този път и съм благодарен, че съм бил рамо до рамо с вас толкова години. Честито за новата придобивка и успешна работа на всички!”, пожела началникът на ВМА на екипа на проф. Владов.

Новите зали разполагат с панели от нераждаема стомана, подменена е изцяло климатизацията, вентилациярта, ВиК и електро инсталацията. Реновираните по този начин, операционните могат за часове да бъдат реконструирани и да се монтира допълнителна апаратура според потребностите

ВМА

„Тези операционни имат богата история. Тук беше направена първата трансплантация на черен дроб, заедно с проф. Мутафчийски. След това беше присаден черен дроб от жив донор, от възрастен на възрастен. По-късно тук се случи и първата ретрансплантация в България”, припомни проф. Никола Владов. „Екипът ни дава цялото си сърце и душа за работата си. И мисля, че тези операционни са награда за труда на всички. Искам да благодаря на ръководството на ВМА, на проф. Мутафчийски, с когото сме започнали заедно тук, че оцени онова, което правим и сега ни дава възможност да надграждаме. Благодаря и на целия екип!”, обърна се към колегите си хирурзи, анестезиолози и операционни сестри началникът на Клиниката по чернодробно-панкреатична хирургия и трансплантология.

През есента новите операционни ще бъдат домакин и на традиционното международно „училище за хирурзи”, което проф. Владов организира. Темата на курса, който ще се проведе между 13 и 15 ноември 2019 г., този път е „Мултидисциплинарен подход при лечението на чернодробните метастази при колоректален карцином”.

СПОДЕЛИ