Проф. Никола Владов рекордьор в „Лекарите, на които вярваме”

ВМА се записа в тазгодишната класация с още над 40 призьори

3779
Проф. Никола Владов
Проф. Никола Владов с учениците си - д-р Цонка Луканова и доц. Васил Михайлов

Проф. Никола Владов постави своеобразен рекорд, печелейки доверието на пациентите за поредна година. От 2011 г. досега той не е излизал от класацията „Лекарите, на които вярваме” на в. „24 часа“. Над 40 специалисти от ВМА влязоха през 2019 г. в лигата на лекарите, на които българите вярват. Но тази година, рамо до рамо с проф. Владов, бяха и неговите ученици – д-р Цонка Луканова и доц. Васил Михайлов.

Именно новото поколение български лекари беше във фокуса на инициативата. За първи път награди взеха 21 специализанти от ВМА, сред които и д-р Димитър Пенчев, който специализира „Хирургия” в Клиниката по ендоскопска, ендокринна хирургия и колопроктология, похвалиха се още от болницата. Едва на 28 години, той има зад гърба си над 50 публикации у нас и в чужбина и повече от 30 участия в научни конференции. Изкушеният от науката и иновативната медицина д-р Пенчев активно участва в прилагането на уникални за България техники при лечението на тежки заболявания.

Как трябва да се промени системата на специализациите, за да не търсят младите и талантливи лекари по-бляскаво бъдеще в чужбина? Отговор на този въпрос даде началникът на ВМА генерал-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски. „Решихме да подходим радикално и започнахме да обучаваме сами наши лекари – съвместно с Медицинския университет във Варна и Военноморското училище”, заяви началникът на ВМА. И напомни, че в момента в програмата са 40 курсанти, като предстои и приемът на новия, трети випуск военни лекари.

„Младите хора, които избират да служат в редовете на армията, имат чудесна перспектива. Както и ясна визия какво ще правят след като се дипломират”, обясни проф. Мутафчийски. Започвайки следването си, курсантите подписват 16-годишен договор. Първите 6 години – за обучение, останалите десет – за работа в редиците на Българската армията. Задължително условие е младите лекари да прекарат поне 2 години в поделение след завършването си. След това имат възможност за специализация във ВМА, както и осигурена работа в някоя от петте военни болници в – София, Варна, Пловдив, Плевен или Сливен.

В ерата на иновативната медицина лекарите под пагон имат шанс и за допълнителни високоспециализирани обучения. „Да, нашият случай е частен, но от концепцията ни могат да се извадят полезни за цялата система идеи. Влагаме доста пари в тези момчета и момичета и очакваме, разбира се, много от тях”, заяви още началникът на ВМА.

Колко е важно да попаднеш на добри учители подчерта пък д-р Димитър Пенчев, приемайки наградата си. „Не е достатъчно само да си опитен, за да си ментор. Затова тези лекари трябва да бъдат допълнително стимулирани. За щастие, в нашата болница има много изявени специалисти, готови да ни учат”, сподели младият хирург.

СПОДЕЛИ