Искат 5 % ДДС върху лекарствата, плащани от касата

През миналата година сме изпили хапчета за над 3,5 млрд. лева

308
ДДС

Да се намали или бъде премахнат изцяло ДДС върху лекарствата, призова за пореден път проф. д-р Илко Гетов, председател на Българския фармацевтичен съюз. „Крайно време е размерът на ДДС върху финансираните с публични средства лекарства у нас да бъде преосмислен. Той трябва да е в размер на между 5 и 8%, ако не бъде премахнат изцяло“, уточни той Блумбърг ТВ-България. За подобна мярка настояват както фармацевтичните компании, така и от БСП.

Проф. Гетов припомни, че България има една от най-високите ставки върху медикаментите сред страните-членки на Европейския съюз. „Няма как хазартът и туристическите услуги да са освободени от ДДС или с редуцирана ставка, а лекарствата да бъдат облагани с 20%“, допълни шефът на БФС. По думите му намалението на данъка трябва да бъде валидно само за лекарствата с рецепта, тъй като в този случай пациентът няма право на избор, докато тези без лекарско предписание са въпрос на лични предпочитания. „Ако ДДС бъде редуциран, ще се увеличат средставата в бюджета на НЗОК за медикаменти, които институцията плаща“, подчерта проф. Гетов.

Той отчете, че за миналата година сме изпили хапчета за 3 млрд. 583 млн. лева. Най-много се е увеличил пазарът на медикаментите без рецепта и на хранителни добавки, като ръстът е от 11%.

Проф. Гетов коментира и електронното здравеопазване, което трябва да бъде въведено в края на годината у нас. „Тази година е изключително трудна и предизвикателна. Аптечната система е под непрекъснат натиск, тепърва предстоят да се въведат редица неща. От 9 февруари се въведе системата на верификация, след което новата наредба за фискалните апарати, предстои системата за проследяване на количествата на ИАЛ, може на края на годината и електронното здравеопазване да стане факт. Това всичкото е един огромен натиск върху системата. За разлика от всички останали обаче, които протестират и непрекъснато искат пари, ние знаем, че държавата няма как да помогне на аптеките“, заяви председателят на фармацевтичния съюз.

Чрез нововъведенията пациентът ще получава предписаното си от лекаря лекарство, като с код аптеката ще може да вижда какво му е необходимо без хартиена рецепта. Това предполага връзка между системите на НЗОК, всички лекари и аптеки, работещи с нея, и всички съсловни организации“, обясни проф. Илко Гетов. Според него е възможно дигитализирането на процеса да се случи скоро, а БФС вече е инвестирал 150 хил. лв. в изграждането и поддържането на тази система.

СПОДЕЛИ