БЛС иска държавата да плаща потребителска такса за децата

Съсловната организация ще взима решения с машинно гласуване

649
потребителска такса

Въвеждане на потребителска такса за преглед на дете, която да бъде поета от държавата. За това настоява Българският лекарски съюз (БЛС). Делегатите на 70-я извънреден събор на съсловната организация приеха декларация, адресирана до властта. В нея са набелязани спешни мерки за успокояване на системата.

С 221 гласа „за“ съборът упълномощи ръководството да подпише и анекс към НРД за увеличаване на някои клинични пътеки, основно в педиатрията.

потребителска такса

Публикуваме декларацията без редакторска намеса:

Ние, българските лекари, с тревога следим поредицата от протести в страната. БЛС се солидализира с изказаните от нашите  колеги – педиатри от Специализираната болница по детски болести „Проф. д-р Иван Митев“ проблеми. Те могат и трябва да бъдат решени чрез повишаване на цените на КП в болничната помощ и чрез повишаване на цените на медицинските дейности и капитацията в извънболничната. По-най бързият начин трябва да се договори увеличение на недофинансираните клинични пътеки за лечение на деца, бременни и в областта на пулмологията.  Необходими са мерки, които  да създадат устойчива и реална политика.

Ето защо БЛС настоява в спешен порядък да бъдат предприети следните действия:

  • Да отпаднат лимитите за броя легла по клиники в Педиатрията. Ограничението да е общо за броя легла за педиатричните болници и отделения.
  • БЛС настоява за увеличаване на цените на педиатричните клинични пътеки от 1-во до 3-то ниво още в рамките на сега действащия Анекс към НРД 2018, като за тази цел се използва резерва на НЗОК.
  • Въвеждане на потребителска такса за преглед на дете, която да бъде поета от държавата.
  • Да се отпуснат допълнителни средства в размер на 6 % от резерва на НЗОК, които да се използват за доболнична помощ още в рамките на сега действащия Анекс към НРД 2018.
  • Изплащане на т. нар. „надлимитна дейност“ на болниците на стойност 153 млн. лв. с икономии реализирани от бюджета за болничната помощ за 2019 г.
  • Достойно заплащане за всички работещи в здравния сектор, което да се реализира чрез реално остойностяване на труда на медицинските специалисти

БЛС е на мнение, че само по този начин ще се гарантира спокойствието на пациента и предвидимост в системата.

потребителска такса

Освен да приемат декларация, делегатите на събора решиха още вече да гласуват машинно.  Така освен да се пести време, ще се избегнат и евентуални манипулации при ръчното броене на бюлетините. Медиците приеха и предложението за отпадане на Акредитационния съвет и поемането на функциите му от отдела по акредитации и продължаващо обучение на БЛС. Делегатите отхвърлиха идеята да бъде избран трети зам.-председател на Управителния съвет, който да отговаря за специализираната извънболнична помощ. Така ръководството остава в досегашния си вид – председател, двама зам-председатели, главен секретар и 11 членове. Редовите лекари обаче далеч не са доволни от високите заплати на своите шефове и искат тяхното намаляване.

СПОДЕЛИ