Кабинетът отпусна 50 млн. лева за заплатите на сестрите

Така специалистите по здравни грижи ще получават стартово основно възнаграждение от 950 лева, а парите ще стигнат до болниците под формата на субсидия

960
Борисов
Бойко Борисов

Кабинетът ще отпусне 50 млн. лева за увеличение на заплатите на сестрите. Това съобщи премиерът Бойко Борисов преди началото на днешното правителствено заседание. „Така стартовото основно възнаграждение на специалистите по здравни грижи ще стане 950 лева“, уточни Борисов. И заръча на здравния министър Кирил Ананиев: „Срещни се с тях, обясни новата методика и контрола върху нея“.

„Икономиката се развива, расте и на базата на това можем да си позволим да приемем проекта за допълни разходи по бюджета на Министерството на здравеопазването“, уточни премиерът. Но беше категоричен, че държи този път парите да отидат само за заплатите, а не са други разходи на болниците.

„Средствата ще бъдат предоставени на лечебните заведения под формата на субсидия“, уточни министър Ананиев. Той подчерта, че методиката предвижда различни възнаграждения за сестрите според вида на болницата и клиниката, в която работят, но се опитва да заличи неравенствата. По думите на Ананиев така ще се осигури равен достъп до медицинска помощ, особено на хората в отдалечените региони.

Припомняме, медицинските сестри настояват за 1120 лева минимална основна заплата и планират пореден национален протест за 15 май. Дали ще се съгласят на по-малко и ще прекратят протестите си предстои да решат. Сред другите им основно искане е за ново ръководство на БАПЗГ, както и болниците да не са търговски дружества.

СПОДЕЛИ