Доц. Кунчев: Положението с кадрите в общественото здравеопазване е трагично

Цели области в страната са без паразитолози, вирусолози и микробиолози, а епидемиолозите са по един-двама, предупреди главният държавен здравен инспектор

694
Кунчев
Доц. Ангел Кунчев

„В областта на общественото здравеопазване липсата на кадри започва да става водещ проблем. Особено за системата на Районните здравни инспекции (РЗИ) и националните центрове положението е трагично“, алармира главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев пред БНТ. По думите му през последните 5-6 години няма млади попълнения, а цели области в страната са без паразитолози, вирусолози и микробиолози, а епидемиолозите са по един-двама в област и те изчезват.

„Готовността на държавата да реагира при спешна ситуация намалява значително при този недостиг на кадри, което е опасно. Имали сме проблеми с доставки на апаратура, с пари, с някои консумативи“, призна доц. Кунчев. По думите му и най-перфектните лаборатории не работят сами.

„В годините съм свидетел как се натрупаха доста големи дисбаланси в здравеопазването. Ако нещо трябва да се направи, то е наново да се прегледа цялата система и да се въведе някакъв ред. В момента има някои места, на които заплатите са повече от добри, но на повечето са ниски и демотивират работещите там. Трябва да се направи така, че да е мотивиращо да работиш в сферата на общественото здраве. На първо място са заплатите, но и възможностите за растеж, да градиш кариера на място, а не да се налага да пътуваш в друг град, да си плащаш обучението. Младите хора трудно могат да си позволят тези неща“, посочи доц. Ангел Кунчев.

Той даде пример със своя колежка – водещ здравен инспектор, с много голям опит от Бургас, която се е преместила на работа като склададжия за 50% по-голяма заплата. „В случая губят всички, най-много държавата, защото става дума за един изграден специалист. Имали сме и друг случай с млада вирусоложка, която не можеше да си продължи обучението и да повишава квалификацията си, ако работи в РЗИ – затова напусна. Така че има доста неща, които трябва да се коригират“, обобщи главният държавен здравен инспектор.

СПОДЕЛИ