369 болници с договор с НЗОК

С рекорден бюджет от 4,3 млрд. лева касата стана на 20 години

300
НЗОК

НЗОК стана на 20 години, а в юбилейната 2019-а касата разполага с рекорден бюджет от 4,3 млрд. лева и има договор с 369 болници. За сравнение първият бюджет е бил малко над 257 млн. лв.

Неслучайно за рожден ден на НЗОК е избрана датата 15 март. Тя е обявена  през 1985 г. от общото събрание на Организацията на обединените нации за Световен ден за защита на потребителите.

През 1998 г. в здравеопазването у нас е възстановен общественият договорен модел и е сменена изцяло философията на системата – от бюджетна тя става здравноосигурителна, на солидарен принцип. За баща но модела се смята д-р Илко Семерджиев, който е и първият директор на касата. Мястото на управител обаче се оказва проветриво и през годините на него се изреждат: д-р Бойко Пенков, доц. Никола Василев, проф. Генчо Начев, Надежда Генева, д-р Димитър Петров, д-р Иван Букарев, д-р Румяна Тодорова, инж. Александър Огнянов, Жени Начева, д-р Нели Нешева, доц. Мариана Василева, д-р Пламен Цеков, д-р Глинка Комитов, проф. Камен Плочев. В момента начело на НЗОК е д-р Дечо Дечев.

„Пътят на НЗОК през тези години не беше лек. Обществото не приема еднозначно усилията на институцията да закупува ефикасни медицински грижи за здравноосигурените, при прилагането на стриктен контрол върху ефективното изразходване на обществения ресурс“, отбелязват от касата на рождения си ден. Но от фонда са категорични, че посрещат своята 20 годишнина като стабилна финансова институция, която продължава да развива своя административен капацитет и да усъвършенства дейността си в полза на здравноосигурените.

Днес с касата работят 4211 общопрактикуващи лекари, 10 838 специалисти в извънболничната медицинска помощ, както и 6707 лекари по дентална медицина. Договор с 28-те регионални структури на НЗОК – районните здравноосигурителни каси (РЗОК), имат 2300 аптеки на територията на цялата страна, както и 223 лаборатории. Фондът заплаща 632 международни непатентни наименования (INN) с 1936 лекарствени позиции. Служителите в касата  пък са 2267.

СПОДЕЛИ