Шефът на „Шалом“ поема офталмологията на „Александровска“

Доц. Александър Оскар е прегледал хиляди деца безплатно, носител е на Значката на София

338
Доц. Александър Оскар
Доц. Александър Оскар, снимка: БНР

Шефът на „Шалом“ доц. Александър Оскар оглави Очната клиника на УМБАЛ „Александровска“, съобщиха от болница. Досега той е бил част от екипа на детската офталмология в лечебното заведение, а амбицията му след спечелването на конкурса е да превърне цялата клиника в печелившо звено, каквото е детското отделение.

През 2003 г. доц. Оскар завършва медицина в МУ – София с отличие. Придобива специалност по нервни болести през 2009 г. и защитава образователна и научна степен „доктор“ в област невроофталмология. През 2015 г. придобива специалност по очни болести. Доц. Оскар е преподавател към Катедрата по офталмология на Медицински университет в София, има над 70 публикации в български и чужди научни списания, както и повече от 50 участия в научни конгреси. Специализирал е в престижни клиники в Ню Йорк, САЩ.

Доц. Оскар е член на Управителния съвет на УМБАЛ „Александровска“ и председател на Организацията на евреите в България „Шалом“. През 2012 г. „Шалом“, съвместно с Александровска болница, стартират инициативата „Направи добро“ за очни прегледи на деца на възраст от 4 до 10 години. До този момент са прегледани 15 000 деца от цялата страна, като на 1000 от тях са дарени и очила.

Заради участието си в благотворителни инициативи, през 2017 г. доц. Александър Оскар бе удостоен със “Значка на София” по предложение на кмета Йорданка Фандъкова и на председателя на Общинския съвет Елен Герджиков.

СПОДЕЛИ