БЛС с клип против насилието над медици

В главните роли са Владимир Карамазов и д-р Иван Маджаров, а снимките са правени в „Св. Анна“

294
БЛС

Българският лекарски съюз (БЛС) започна снимките на клип против насилието над медици. В главните роли влязоха лицето на кампанията на БЛС актьорът Владимир Карамазов и председателят на съсловната организация д-р Иван Маджаров. Домакин на снимките е столичната УМБАЛ „Св. Анна“. В клипа д-р Маджаров и Карамазов призовават българите да си направят селфи за благодарност със своите лекари и да изпращат снимките  историите си на БЛС. Съсловната организация пък ще организира изложби в цялата страна, за да покаже доброто в родното здравеопазване.

БЛС

Припомняме, през 2017 г. БЛС даде началото на национална кампания срещу насилието над медици, под надслов „Да спасяваш е призвание, не  заслужава наказание“. Преди месец кампанията беше рестартирана, но с ново мото: „Добрата дума лекува„. Очевидно обаче, че засега полза от инициативата няма, тъй като всеки ден поне един лекар или сестра са подложени на вербална или физическа агресия.

Затова д-р Иван Маджаров и колегите му решават този път да не показват насилието, а точно обратното – доброто. „Трябва да покажем, че има благодарни и признателни пациенти, които обичат и уважават своите лекари. Така е правилно да бъде. Другото е сбъркано и ненормално – да се страхуваме докато спасяваме животи“, коментира председателят на БЛС.

БЛС

Дори след промените в наказателния кодекс през 2013 г., когато бяха въведени строги наказания за агресорите, проблемът продължава да не намира решение. По данни на здравното министерство, само от началото на 2019 г. са регистрирани 114 случая на вербална и 8 случая на физическа агресия в Центровете за спешна помощ в страната, както и 227 случая на вербална и 34 случая на физическа агресия в болниците.

СПОДЕЛИ