Искат касата да плаща изследванията за астма

Само половината от болните имат поставена диагноза, а по-малко от половината се лекуват адекватно, алармира доц. Мария Стаевска

333
астма

Касата трябва да започне да покрива двете изследвания, които дават възможност за категорично диагностициране на астма – спирометрия и бронходилататорен тест. Около това становище се обединиха участниците в кръгла маса „Да сведем до 0 астматичните пристъпи”, която се проведе днес в Народното събрание. Организатори са Българското дружество по белодробни болести (БДББ), Българското дружество по алергология (БДА) и Асоциацията на българите, боледуващи от астма.

„Считам че, усилията на държавните институции, медицинските специалисти и неправителствените организации следва да бъдат насочени към засилване ролята на профилактиката и превенцията, които да допринесат за постигането на реални резултати за ограничаване на заболеваемостта от астма в България“, посочи председателят на парламентарната здравна комисия д-р Даниела Дариткова.

„В България са диагностицирани само 50% от астматиците, като по-малко от половината провеждат адекватно лечение“, алармира доц. Мария Стаевска, нчалник на Клиниката по алергология към УМБАЛ „Александровска“. По думите й хроничните белодробни болести – астма и ХОББ, се нареждат на четвърто място по разпространение сред неинфекциозните възпалителни заболявания след сърдечно-съдовите, метаболитните и онкологичните.

астма
Доц. Мария Стаевска

Астмата е хронично, възпалително заболяване на белия дроб, при което се наблюдава оток и стесняване на дихателните пътища, както и отделяне на повече слуз, което затруднява дишането. Симптомите на астмата се изразяват в пристъпи на кашлица, задух, затруднено дишане, умора, чести настинки, алергии, проблеми със съня, стягане в гърдите. „Често минават 2-3 години от появата на симптомите на бронхиалната астма до диагностицирането ѝ, тъй като симптомите не се разпознават веднага и пациентите не се насочват към специалист навреме“, добави доц. Стаевска.

„Пациентите с тежка форма на астма влизат два пъти по-често в болница от останалите болни с астма, като медицинското им обслужване може да бъде до 5 пъти по-скъпо от това на пациентите с лека форма. Така например 14% от пациентите с тежка астма са със 100% инвалидност, а 38% не могат да изпълняват пълноценно трудовите си задължения поради състоянието си“, предупреди и доц. Владимир Ходжев, председател на БДББ и началник на Клиниката по белодробни болести към УМБАЛ „Св. Георги“ – Пловдив. Той беше категоричен, че астмата може да бъде ефективно контролирана, като се подобри придържането към инхалаторната терапия, която овладява възпалението и в същото време се намали използването на облекчаващия симптомите медикамент. „Достъпът до иновативни медикаменти намалява нуждата от болнично лечение, ограничава загубата на трудоспособност и преждевременната смърт на болните. Когато заболяването е контролирано, пациентите нямат обезпокоителни симптоми през деня и нощта, нуждаят се от малко или изобщо не употребяват облекчаващ медикамент, имат белодробна функция близка до нормата или в норма, нямат сериозни обостряния и водят пълноценен живот“, подчерта той.

СПОДЕЛИ