Инсулинът пази от рак

Хормонът помага на чревните клетки да се съединят и да не пропускат опасни патогенни бактерии при затлъстели хора

173
инсулин

Учени от Германия установиха, че хормонът инсулин помага на чревни клетки да се съединят и да не пропускат опасни патогенни бактерии, съобщава сп. Nature Metabolism. Според изследователите, това откритие в бъдеще може да се превърна в ново мощно оръжие в борбата срещу рака.

Развитието на ракови болести често е съпътствано от затлъстяване, като предизвиква бавно протичаща възпалителна реакция. Тя причинява ДНК увреждания в клетките и в резултат в здрави тъкани започват да растат злокачествени тумори. Специалисти от института „Макс Планк“ в Мюнхен за изследване на метаболизма изясниха, че в подобна ситуация инсулинът може да е от полза.

У хората, които не са с наднормено тегло, външният клетъчен слой на чревната лигавица е своеобразна бариера срещу проникването на патогенни бактерии. У засегнатите от затлъстяване обаче този механизъм е нарушен. И тук на помощ идва инсулинът, който може да активира гени, които пък да осигуряват контакти между клетките, за да се заздрави въпросната бариера.

Хормонът помага на клетки в червата да се съединят и да не пропускат бактерии, които могат да предизвикат възпаление. Но при затлъстяване в редица случаи се стига до намаляване на чувствителността на организма към инсулина. А това от своя страна увеличава риска от рак и диабет, обясниха учените от „Макс Планк“.

 

СПОДЕЛИ