Общини събират пари за областна болница

Средствата са за МБАЛ-Добрич и ще бъдат използвани за закупуване на нова апаратура и набиране на персонал

162
болница

Част от общините в област Добрич събират пари, за да помогнат на областната многопрофилна болница. „Средствата, предоставени от общините и дейността, която развива създаденият през миналата година фонд „Здраве“ към Община Добрич, са насочени към подобряването на работата на здравното заведение“, поясни директорът на МБАЛ-Добрич д-р Светозар Бойчев, цитиран от БНР.

По думите му парите ще да бъдат използвани за закупуване на техника, както и за набиране на нов персонал. „В момента при нас работят 21 лекари-пенсионери и над 40 медицински сестри и акушерки в пенсионна възраст“, уточни д-р Бойчев. Той е призовал общините да оказват финансова помощ на болницата, тъй като бъдещето й остава несигурно, въпреки че тя няма финансови задължения.

Най-малката община в областта – Крушари, е предоставила сумата от 5000 лева. Община Тервел е заявила желание да закупи артроскоп, който ще се ползва в отделението по ортопедия. Стойността му е 24 000 лв., като половината от тях вече са преведени по сметките на лечебното заведение.

Община Генерал Тошево също е взела решение да предостави помощ, като сумата е 35 000 лева и е за закупуването на ехограф. От добруджанската община очакват по този начин да се увеличи нейният дял в капитала на дружеството.

От МБАЛ- Добрич изразяват надежда, че и другите общини в областта ще подпомогнат финансово дейността ѝ. Болницата е най-голямото здравно заведение в областта и обслужва населението на 8 общини – Добрич, Добричка, Каварна, Балчик, Шабла, Тервел, Крушари, Генерал Тошево.

СПОДЕЛИ