Хомеопати и лечители ще доказват, че не са луди

Данните на всички алтернативни лечители ще бъдат вкарани в специален регистър

189
хомеопати

Хомеопати и лечители вече ще трябва да доказват, че не са луди. Медицинско свидетелство за психично здраве ще трябва да представят пред регионалните здравни инспекции и всички кандидати за разрешително да практикуват алтернативна медицина. Това предвиждат промени в Закона за здравето, които предлага правителството, информира в. „24 часа“. Промените са част от пакета от 147 законови промени, с които екипът на вицепремиера Томислав Дончев цели намаляване на административната тежест и изискването на по-малко документи от администрацията, когато оказва услуга на граждани или фирми.

За разлика от мнозинството кандидати за разрешителни и лицензни обаче алтернативните лечители ще трябва да дават повече доказателства за дейността си пред регионалните здравни инспекции. Освен свидетелство, че не са луди, те задължително ще придружават заявленията си с информация за гражданството им, номер и издател на дипломата за висше образование, а когато не са български граждани – и свидетелство за съдимост. Иначе от миналата година със законови промени на чиновниците бе забранено да изискват свидетелство за чисто съдебно минало от български граждани и администрациите вече правят служебно справката.

На регистрация като алтернативни лечители подлежат всички, които практикуват хомеопатия, използване на нелекарствени продукти, нетрадиционни масажи и физикални терапии, акупунктура, ирисова или пулсова диагностика, диететика и лечебно гладуване. Данните на всички алтернативни лечители ще бъдат вкарани в специален регистър, предвиждат още поправките.

Болниците пък вече няма да могат да изискват при прием на пациентите си част от документите, които искат сега. Те ще са задължени да спазват правилата на добра административна практика от Административния кодекс. Това означава, че не могат да изискват копия от документи и изследвания на хартия, ако могат да си ги набавят по служебен път от друга болница или ги има в електронните информационни системи. Облекчението обаче реално ще се усети от хората едва след пълното въвеждане на електронните здравни досиета, които ще включват пълната информация какви изследвания и процедури са правени на пациента.

СПОДЕЛИ