„Пирогов“ на ръба на закона, не може да изпълни стандартите

Спешната болница не покрива изискванията за достатъчно лекари, за да изпълнява 18 клинични пътеки, както и критериите за университетски статут

„Пирогов“ се оказа на ръба на закона и не може да изпълни нито медицинските стандарти за достатъчно брой лекари, за да работи по 18 клинични пътеки, 12 от които са за лечение на деца, нито да покрие критериите за университетски статут. Въпреки това здравната каса ще сключи договор със спешния институт по изключение, е решил Надзорният съвет на НЗОК на последното си заседание на 11 март.

Лечебното заведение не отговоря на изискванията за пътеки 29, 31, 32, 33, 36, 37, 38, 40.2, 41.2, 68, 84 и 87.2 – за деца, както и за клинични пътеки 34,  35, 48, 49, 77 и 111  – за възрастни. Според надзорниците, с оглед необходимостта от осигуряване на достъпност и своевременност на болничната помощ за населението, „Пирогов“ ще може да назначи специалисти на непълно работно време, за да попълни липсите си на персонал.

Заради липса на анестезиолози по изключение договор с касата ще получат още с МБАЛ – Дулово, МБАЛ – Девин, МБАЛ – „Христо Ботев“ във Враца, МБАЛ „Проф. Д. Ранев“ в Пещера, МБАЛ „Д-р П. Стоянов“ в Ловеч и Специализираната белодробна болница в столицата „Св. София“.

Ако за тези лечебни заведения заобикалянето на закона може и да е оправдано с осигуряването на болнична помощ за жителите на десетки общини, то не е ясно защо за „Пирогов“ се прави изключение, при условие, че в София има близо 100 болници. Освен това, ако за малките провинциални лечебници е обяснима липсата на лекари с определени специалности, то остава въпроса защо мениджърът на годината проф. Асен Балтов не успява да привлече нужните му доктори.

По информация на Скенер.нюз спешният институт не е успял да покрие и критериите за университетски статут по новата наредба на МЗ, но и него ще го получи на ръба на закона. Заради благоразположението на властта към директора проф. Балтов, „Пирогов“ ще запази и най-високите си нива на компетентност.

СПОДЕЛИ