„Пирогов“ с проект за телемедицина

Болници от страната ще могат да пращат изследвания и снимки на свои пациенти за консултация със столични лекари

251
телемедицина

Център по телемедицина се очаква да заработи в „Пирогов“ до три месеца. „До края на юни се трябва да сме готови, като идеята е да се съберем няколко болници, да се обединим в тази кауза и да направим мрежа, която да позволи една допълнителна сигурност за пациентите и постоянен контакт между колегите“, заяви директорът на спешния институт проф. Асен Балтов по време на кампанията „Детско здраве – Пирогов“, която този уикенд се проведе в Смолян и по време на която бяха прегледани над 300 деца.

„Инициативата е изцяло наша. Ние работим и ще го направим, а оттук-нататък чрез интернет ще се създаде система. Снимката например от Смолян ще постъпва и в Пирогов по интернет. Данните – пълни кръвни изследвания, биохимия – всичко може да бъде записано и изпратено. Иска ни се до края на месец юни да сме готови. Оказва се, че ако ние сме център на тази мрежа, трябва да подадем ръка на другите, за да се присъединят към центъра. А това ще стане след като ние си подменим сървърите и получим такава възможност“, добави проф. Балтов.

Всъщност идеята е на д-р Асен Меджидиев, шеф на УНГ-отделението в „Пирогов“, председател на столичната колегия на БЛС и създател на програмата за безплатни прегледи на деца от цялата страна. През февруари той вече договори създаването на първия кол център за спешни детски консултации, който ще заработи от май в Югозападната болница в Сандански, а на телефона ще отговорят медици от „Пирогов“. Според д-р Меджидиев за доразвиването на идеята и изграждането на модерен диспечерски пункт и център по телемедицина в „Пирогов“ ще са необходими около 50 000 лева – основно за софтуерен продукт. Засега не е ясно дали лекарите, които дежурят в центъра ще го правят безвъзмездно, но пари се търсят и от спонсори.

Председателят на СЛК увери още, че инициативите за безплатни прегледи ще продължат. „Миналата година с колегите от „Пирогов“ посетихме 12 града. През тази година Смолян е третият град, бяхме още във Видин и Сандански, а следващите ни спирки са Ямбол, Кърджали, Силистра“, обясни д-р Меджидиев.

 

СПОДЕЛИ