Д-р Мими Виткова: Системата работи за обороти

Бившата здравна министърка е предоставила на Кирил Ананиев финансови документи на болници, доказващи вземания на пари от пациенти

267
Д-р Мими Виткова
Д-р Мими Виткова

Системата работи за обороти, тъй като от тях се формира възнаграждението на работещите в нея и тези обороти не се контролират и трудно биха могли. Това заяви за Радио „Фокус“ д-р Мими Виткова, председател на Асоциацията на лицензираните дружества за доброволно здравно осигуряване и бивш министър на здравеопазването. Според нея българското здравеопазване е докарано до състояние на сергия. „Трудно доказуема е нецелесъобразността във въртенето на оборотите. Ежегодно се увеличават средствата за здравеопазване, но растат и дефицитите в системата. А диспропорциите на възнагражденията на работещите в сектора са отчайващи“, посочи д-р Виткова.

По думите на бившата здравна министърка абсурдите могат да бъдат решени, но няма политическа воля това да стане. Тя предлага всяка структура в здравеопазването, която иска да ползва публичен ресурс, да не бъде търговско дружество, да не работи на печалба и да бъде регистрирана по специалния закон за лечебните заведения. Според Виткова, когато се откъсне заплащането на лекарите от оборотите на болницата и когато няма интерес да се въртят празни обороти, ще може да се спестят доста средства, за да се направи социално по-търпима здравната система.

Вместо това обаче, по думите й върви процес на подменяне на държавното здравеопазване с частно. „Голям процент от обществените болници са в реален фалит. В лошо финансово състояние са почти всички общински болници, както и висок процент от областните. А постоянното откриване на нови частни болници означава, че частният инвеститор има интерес това да се случва“, обясни д-р Мими Виткова.

„Отговор на тези въпроси няма. Това се наблюдава и от управляващи, и от опозиция, която има изключително голяма отговорност за това, което се случва в социалните системи, включително в здравеопазването. Те са странични наблюдатели, от време на време има предизборни изблици и никакви задълбочени анализи и конкретни предложения“, разкритикува тя и управляващите, и опозицията в лицето на собствената й партия – БСП.

Според председателя на Асоциацията на лицензираните дружества за доброволно здравно осигуряване, системата ще издържи дотогава, докато българинът търпи това. „Най-голямата трагедия е, че ние очакваме по улицата да се появят болни хора и едва тогава да реагираме. Болният човек е беззащитен и не може да очакваме той да реши проблемите на системата“, допълни д-р Виткова.

Тя отбеляза още, че родното здравеопазване е най-пазарно ориентиранато в цяла Европа. „50% от разходите са от джоба на пациента, средно в Европа това са 15% от разходите“, уточни д-р Мими Виткова.

Тя съобщи, че преди дни е имала среща с министъра на здравеопазването Кирил Ананиев, на която му е предоставила финансови документи на болници, доказващи вземания на пари от пациенти. „Има здравно заведение, което си позволява да взима такса 10% от минималната работна заплата, за да помага на пациентите при попълване на документи за постъпване в болница“, даде пример д-р Виткова. Тя изрази надежда, че министър Ананиев ще вземе отношение по тези въпроси, а прокуратурата ще се самосезира. „Ние като общество не можем да продължаваме да гледаме какво се случва в здравеопазването и да не изпитваме абсолютно никакви угризения на обществената ни съвест, че става дума за болен човек, на когото трябва да се помогне, не да се изнудва“, добави д-р Виткова.

СПОДЕЛИ