50 г. от първата успешна трансплантация в „Александровска“

Над 550 българи живеят с присаден бъбрек, над 1000 чакат за здрав орган

719
бъбрек

На 11 март УМБАЛ „Александровска“, в партньорство с Българското урологично дружество, ще отбележи официално 50-годишнината от първата успешна органна трансплантация у нас. Тя е осъществена на 1 февруари 1969 г. от екип на болницата. Юбилейното тържество ще се състои в Зала 7 на НДК, като се очаква на него да присъстват представители на държавни институции, неправителствени и бизнес организации, експерти, партньори и приятели на Александровска болница от цялата страна. По време на събитието най-изявените специалисти на лечебното заведение ще бъдат наградени за основополагане и принос към трансплантационната дейност в България.

В момента над 550 са живите българи, които са присаден бъбрек. Над 1000 чакат за здрав орган, но това са само тези, които са включени в листата, реално обаче нуждаещите се от трансплантация на бъбрек са пет пъти повече. Близо 4000 са пациентите на хемодиализа, а годишно у нас се правят максимум около 50 бъбречни трансплантации, миналата година са били едва 25.

Общо у нас за 50 години са извършени над 1300 присаждания на бъбрек, като половината от тях са от трупен, а другата половина от жив донор. Тенденцията в световен мащаб е да се увеличават трансплантациите от жив донор, при това не от пряк родственик. У нас обаче все още не се извършват такива, когато няма съвместимост в кръвните групи на донора и реципиента.

Над 57 % от всички българи, които са с присаден бъбрек, живеят повече от 10 години след операцията, водят пълноценен начин на живот, могат да ходят на работа и дори да раждат здрави деца. Точно 17 са децата, родени от трансплантирани жени. Една от пациентките на Александровска болница издържала 18 години с трансплантиран бъбрек, родила две деца и след това се наложила нова трансплантация, която също била успешна и тя все още е добре.

Освен всичко друго бъбречната трансплантация е от 3 до 5 пъти по-евтина от хемодиализата.

В УМБАЛ „Александровска“ през годините са извършвани и пресаждания на черен дроб, но в момента такива там не се правят. Болницата обаче има амбиция да изгради център за трансплантация на стволови клетки, като необходимите средства за това са около 12 млн. лева.

СПОДЕЛИ