Учени се похвалиха с пациент, излекуван от ХИВ

Това е втори такъв успех след 2007 г., като и в двата случая е направена трансплантация на костен мозък за лечение на рак

352
ХИВ

Учени са излекували пациент от вируса на ХИВ, пише „Ню Йорк Таймс“. Човекът, чието име се пази в тайна, е наричан от учените Лондонския пациент.

В продължение на години се правеха опити да бъдат повторени резултатите с т.нар. Берлински пациент, който стана първият излекуван от ХИВ. Очаква се по-късно, в списание „Нейчър“, да бъдат публикувани подробности за Лондонския пациент, който е вторият излекуван от вируса, предизвикващ СПИН. И двата успешни случая са станали факт сред трансплантирането на костен мозък на пациентите, която е направена с цел лекуване на рак, а не на ХИВ вируса.

Въпреки успеха, учените отчитат, че трансплантацията на костен мозък няма как да се превърне в масова практика за лечение на заразените с ХИВ. В момента стандартната процедура е вирусът да се потиска със силни лекарства, които не позволяват на пациента да се разболее и да заразява други хора. Въпреки това трансплантирането на клетки, модифицирани да издържат на ХИВ вируса, може да се окаже животоспасяващо в определени случаи.

Лондонският пациент е бил излекуван както от рак, така и от ХИВ вируса. Според лекарите той определил успеха в лечението му като „сюрреалистичен“.

Припомняме, първият случай на излекуван от ХИВ беше представен през 2007 г. на същата научна конференция в Сиатъл, на която ще бъдат показани резултатите и на Лондонския пациент. Тогава германски лекар показа постигнатото с Берлинския пациент, който впоследствие беше разкрит като Тимъти Рей Браун, на 52 години, който живее в Калифорния.

СПОДЕЛИ