112 вече е достъпен за хора със слухови и говорни проблеми

Платформата е достъпна както от смартфон и таблет, така и от лаптоп и компютър

244
телефон 112

Спешният телефон 112 вече е достъпен и за хора със слухови и говорни проблеми, съобщиха от МВР. Чрез мобилно приложение ще могат да се подават сигнали, като по информация на Националната система за спешни повиквания България е сред малкото държави в Европа, които предлагат подобна услуга. Въвеждането й струва 630 000 лева.

Благодарение на приложението хората с увреден слух могат да повикат полиция, пожарна или линейка. За целта трябва да попълнят формата за регистрация и да активират профила си, след като получат одобрение от телефон 112.

След това чрез чат разговор ще могат да подадат сигнала си. Ще има готови текстове за въвеждане в приложението. Платформата е достъпна както от смартфон и таблет, така и от лаптоп и компютър.

По данни на Националната система за спешни повиквания в България има около 120 хил. души, които са със слухови и говорни проблеми. От месец и половина приложението, което има версия на български и английски, може да се използва. Над 100 души вече са се регистрирали, но реален сигнал още не е постъпил.

От спешния телефон се похвалиха, че софтуерните и хардуерните проблеми, които доскоро не позволяваха да се локализира човекът, който подава сигнала, вече са отстранени. Само през миналата година от 112 са приети над 3,5 милиона повиквания, като реалните инциденти са били близо 2 милиона. Най-много от повикванията са били за линейки.

СПОДЕЛИ