Отварят първия у нас кол център за спешни детски консултации

Той ще е в Сандански, а на телефона ще отговарят доктори от „Пирогов“, следващата стъпка е лекарите да „преглеждат“ по видеовръзка

339
кол център
Снимка: БНТ

Първият в страната кол център за спешни детски консултации ще заработи в Сандански. Той ще е съвместен между болница „Югозападна“ и „Пирогов“, като в Сандански ще е кол центърът, а в „Пирогов“ – диспечерския пункт, който ще бъде на постоянно разположение за консултации. Очаква се проектът да стартира до май тази година, а през уикенда екипът на спешния институт прегледа безплатно стотици малчугани в болница „Югозападна“.

„Идеята е когато колегите имат нужда, да могат всички изследвания на момента да бъдат виждани в София – било то образни, ехографски, клинична лаборатория. Когато имат нужда от спешна и навременна консултация, да се уточни дали детето трябва веднага да бъде транспортирано, дали на място може да му се помогне“, обясни пред БНТ д-р Асен Меджидиев, началник УНГ-клиниката в „Пирогов“, председател на столичната лекарска колегия и автор на националната програма „Детско здраве – Пирогов“. По думите му до края на годината трябва да заработят поне още два такива кол центъра. Подари недостиг на педиатри в цялата страна, първоначално те ще обслужват случаи с деца, но няма да бъдат отказвани консултации и за други спешни случаи.

„На много малко места в България има такива специалисти – детски хирурзи, детски реаниматори, детски неврохирурзи, детски травматалози, които могат да дадат адекватно и бързо решение. Мисля, че когато можеш да комуникираш максимално бързо с такъв специалист, е по-добре за всички“, посочи и директорът на „Пирогов“ проф. Асен Балтов.

Следващият етап на развитие на проекта е създаването на т.нар. „телемедицина“ – конферентна видеовръзка, чрез която в реално време лекарите ще могат да наблюдават какво се случва в болничните заведения и ще могат да провеждат консултациите си на живо, по интернет.

Припомняме, програмата „Детско здраве – Пирогов“ работи вече повече от 5 години, като от 2018 г. е национална и е подкрепена от ресорната парламентарна комисия. Благодарение на инициативата на д-р Меджидиев, той и колегите му работят безвъзмездно един или два уикенда в месеца, като преглеждат безплатно деца в различни градове от страната.

СПОДЕЛИ