С 30 млн. лева властта „реши“ проблемите на болниците

18 млн. лева получават общинските клиники, 12 млн. лева – областните, като средствата са за увеличение на заплатите на персонала

болничните асоциации

Съветска власт плюс електрификация е равно на комунизъм – така простичко, по ленински, здравният министър Кирил Ананиев „реши“ проблемите на болниците. Да намери решение му заръча премиерът Бойко Борисов, който вчера даде срок от 24 часа на Ананиев, защото както се изрази сам министър-председателят „по мое време няма да се закриват болници“. Мигар са се откривали. Но по-паметливите жители на Елена, Дряново, Кула, Тервел, Генерал Тошево, Бобов дол, Трън , Брезник и други общо 19 общини помнят, че техните болници бяха закрити точно при управлението на Борисов.

Сега обаче е време предизборно и управляващите развързаха торбата. „Чрез преструктуриране на разходите в държавния бюджет и постановление на Министерския съвет ще бъдат отпуснати 30 млн. лева за общинските и областни болници“, съобщи министър Ананиев, след среща с премиера Бойко Борисов, вицепремиера Томислав Дончев, финансовия министър Владислав Горанов и представители на Сдружението на общинските болници. По думите му целият допълнителен ресурс, който ще получат лечебните заведения е 66 млн. лева. От тях 28 млн. лева са за общинските и 38 млн. лв. за областните клиники. „С този ресурс на първо място ще дадем възможност за увеличение на заплатите на работещите в тези болници“, подчерта той. Ананиев уточни, че в общинските лечебни заведения повишението ще е между 25 и 40 на сто. Между 10 и 15% пък ще е увеличението на възнагражденията за персонала в областните болници.

„Освен финансово подпомагане, свързано с разходите за персонал, ще бъдат заделяни средства и за нормалното функциониране на общинските болници, тъй като те извършват редица дейности“, добави здравният министър. Какви други „редица дейности“ може да се извършват в една болница, освен лечение на пациенти, не стана ясно.

От Сдружението на общинските болници останаха предоволни. „Днес постигнахме нещо, което не вярвах, че ще се случи. Това е първата стъпка в правилна посока, а колегите ще получат заплащане, което далеч надхвърля очакванията им“, заяви председателят му д-р Неделчо Тотев.

Дали тези 30 млн. лева ще извадят от блатото закъсалите клиники е въпрос, чийто отговор ще разберем вероятно още до края на годината. Но ако половината от приходите на общинските лечебници се формират от една-единствена клинична пътека, както твърдят от МЗ и НЗОК, следва да се запитаме каква точно истинска медицинска помощ оказват. Още повече, когато тази прословута пътека № 56 е всъщност за лечение на шипове, макар и да е наречена с претенциозното: „Диагностика и лечение на болести на черепно-мозъчните нерви (чмн), на нервните коренчета и плексуси, полиневропатия и вертеброгенни болкови синдроми“.

СПОДЕЛИ