Борисов: Болници в мое управление няма да закрия, ще отпуснем пари

Премиерът даде срок до утре на здравния министър Кирил Ананиев да намери решение на проблемите на общинските лечебни заведения

1349
Борисов

„Болници в мое управление няма да закрия. Парите за здраве се увеличават всяка година и затова искам решение. Не приемам сестри и лекари с години трудов стаж, които всеки ден ни лекуват и помагат, да се чувстват без подкрепа“, заяви министър-председателят Бойко Борисов на среща с представители на Сдружението на общинските болници. На нея присъстваха и здравният министър Кирил Ананиев, управителят на НЗОК д-р Дечо Дечев и вицепремиерът Томислав Дончев.

Поводът за срещата са финансовите проблеми на общинските болници и недостатъчните възнаграждения за труда на медицинските специалисти, както и предупрежденията за колективни оставки. Припомняме, от Сдружението на общинските болници готвят национален протест със заплахи за напускане на всички медици, а недоволството на персонала в десетки лечебници в страната от ниските заплати и лимитите от касата се засилва с всеки изминал ден.

Борисов разпореди на Министерството на здравеопазването да започне анализи на финансовото състояние на всяка една от общинските болници в страната. „Правителството ще търси финансови възможности да дотира общинските болници, на които средствата не достигат“, обеща премиерът.

Премиерът даде срок до утре на здравния министър Кирил Ананиев да му представи предложение с конкретни решения на проблемите в общинското здравеопазване. От Сдружението на общинските болници заявиха, че също ще представят анализ на състоянието на лечебните заведения.

СПОДЕЛИ