Ананиев: Няма консенсус за здравноосигурителния модел

Мислим за защитени болници, а специализанти държавна поръчка ще бъдат задължени да работят в малки лечебни заведения, където има недостиг на кадри, обяви министърът

849
Ананиев
Кирил Ананиев, министър на здравеопазването

Работните групи по въпроса за новия здравноосигурителен модел така и не стигнаха до някакъв категоричен консенсус, съобщи министър Кирил Ананиев по време на днешния блиц контрол в ресорната парламентарна комисия. По думите му в хода на дискусиите са се дали предложения за прилагане на френския и холандския модел, а работодателите и застрахователите не са подкрепили допълнителното здравно осигуряване. „Те по-скоро подкрепят първия вариант за пълна демонополизация на здравната каса, но в този случай в системата няма да се акумулират нови средства“, поясни Ананиев.

Той посочи, че МЗ обмисля да обяви някои болници за защитени. Припомняме, идеята не е нова и е на Сдружението на общините, а целта е хората в отдалечени и труднодостъпни населени места да не останат без медицинска помощ. До утре здравният министър трябва да предложи решение на премиера за стабилизирането на общинските болници, след като днес Бойко Борисов заяви, че в негов мандат болници няма да бъдат закривани, а ще се търси начин закъсалите да бъдат дотирани.

Специализантите, чието обучение е финансирано от държавата, ще бъдат задължени да работят не в университетската болница, в която е преминала специализацията им, а в малка болница от дадения регион, заявила нуждата от съответния специалист. Това стана ясно още от думите на Ананиев. Предложение за такава промяна направи депутатът от БСП проф. Анелия Клисарова, която набеляза пропуските в новата Наредба за специализациите, чието обществено обсъждане в момента тече. „Предвиждаме да допълним текста така, че да се даде възможност малките болници да обявяват от какви специалисти имат нужда, държавата да финансира обучението на специализантите, но после младите доктори ще бъдат задължени да работят в съответната малка болница за срока на обучението си, независимо къде е протекло то. „Лекарите ни трябват в лечебните заведения, където има недостиг на специалисти. Така че това ще бъде отразено в окончателния вариант на наредбата“, увери Ананиев. По думите му броят на лекарите, напускащи страната, трайно намалява. „През последните 10 години е налице явна тенденция за намаляване броя на издаваните от МЗ удостоверения за работа в чужбина – от 655 през 2008 г. до 203 за 2018 г.“, добави здравният министър.

СПОДЕЛИ