Наночастици в храни и лекарства могат да допринесат за развитие на рак

Експерименти показали, че те улесняват проникването на „лошите“ клетки в кръвоносните съдове и така ускоряват появата на метастази

419
Наночастици

Учени от Националния университет в Сингапур установиха, че наночастици, с които са замърсени хранителни продукти, хранителни добавки и лекарства, могат да допринесат за развитие на рак, съобщи сайтът Физ.орг.

Специалистите по-специално констатирали, че наночастиците, които се разработват като средство за борба с туморите, могат да имат обратен ефект и да ускорят появата на метастази.

Експерименти, в които били използвани култури от ракови клетки на млечната жлеза, показали, че наночастиците от злато, титанов диоксид, сребро или силициев диоксид улесняват проникването на ракови клетки в кръвоносните съдове. Това ускорява разпространението на ракови клетки в други тъкани и органи, които биха били недостъпни за нови злокачествени образувания.

По мнението на учените, резултатите от експериментите им трябва да се вземат предвид при разработването на нови противоракови терапии на базата на наночастици. Дори при липса на подобно лечение пациенти могат да бъдат подложени на въздействието на съдържащи се в хранителните продукти наночастици, а това усложнява борбата с туморите.

Същевременно наночастиците допринасят за по-лесно разпространение на лекарствата в поразените тъкани. Едно от приложенията на нанотехнологиите в медицината е именно това – използване на наночастици, които да доставят лекарства, топлина, светлина или други вещества на специфични видове клетки. Понастоящем специалисти работят над възстановяване на кръвотока с помощта на наночастици.

СПОДЕЛИ