МЗ ще ремонтира психиатриите с 10 млн. лева

Работим и по визията как точно трябва да изглежда и да функционира психиатричната помощ в страната, така че да е в услуга на хората, заяви Кирил Ананиев

417
МЗ

Министерство на здравеопазването (МЗ) започва ремонт на психиатриите в страната. За целта ще са нужни над 10 милиона лева, които Министерски съвет е обещал да отпусне. Това обяви здравният министър Кирил Ананиев след днешното заседание на кабинета, на което той е докладвал какво е състоянието на психиатричната помощ у нас.

„Представих пред членовете на правителството доклада и разчет за необходимите средства за ремонт и оборудване на 12-те държавни психиатрични болници, 12-те центрове за психично здраве и 22 психиатрични отделения, разкрити към лечебни заведения за болнична помощ. Анализът показва, че над 50% от структурите за оказване на психиатрична помощ са в критично състояние. Имам подкрепата на правителството спешно да бъдат предприети мерки за подобряване на техническото им състояние“, посочи Ананиев. Той добави, че МЗ приоритетно ще работи по обявяването на обществените поръчки за ремонти и оборудване на психиатричните структури.

От думите на министъра стана ясно, че две от клиниките ще бъдат преместени, тъя като не е рентабилно да се инвестира за ремонта им. Това са психиатричното отделение в МБАЛ – Търговище и „Център за психично здраве – София“. Къде точно ще се помещават все още не е ясно. Министър Ананиев уточни, че в МЗ е създадена работна група, която има за задача да направи преглед на сградите, собственост на министерството, и да предложи варианти за управлението им.

„Паралелно с това, позовавайки се на добрите европейски практики и отправените препоръки, работим по визията как точно трябва да изглежда и да функционира психиатричната помощ в страната, така че да е в услуга на хората, нуждаещи се от адекватно медицинско обслужване“, посочи Ананиев.

По отношение на кадровата обезпеченост в областта на психиатрията министърът припомни, че на са сайта на МЗ за обществено обсъждане е публикувана Наредбата за специализациите в системата на здравеопазването, която е инструмент за провеждането на последователна и трайна държавна политика за преодоляване на дефицита на медицински специалисти, в т.ч. и на недостига на психиатри.

 

СПОДЕЛИ