Ананиев: Няма да има затворена аптека и пациент без лекарства

Нищо страшно няма да се случи на 9 февруари, когато стартира системата за верификация, увери здравният министър

317
аптека

Гарантирам, че няма да има затворена аптека, а българските граждани  трябва да са спокойни, че ще могат да си купят необходимите им лекарства. Така здравният министър Кирил Ананиев отговори на започналите протести на част от фармацевтите, които вчера облякоха жълти жилетки и заплашиха, че ще затворят аптеките си на 20 февруари. „Нищо страшно няма да се случи на 9 февруари – датата, от която според Директивата на ЕС от 2011 г. и делегирания Регламент от 2016 г. трябва да функционира системата за верификация на територията на Европейския съюз. В България въвеждането ще се случи плавно и ще отнеме минимум 6 месеца. През това време аптеките, които не са въвели системата, няма да бъдат санкционирани“, обясни Ананиев.

Припомняме, от събота лекарствата ще излизат от производство с двуизмерен матричен код на опаковките си, който ще гарантира, че те не са фалшифицирани. Освен това системата ще ограничи незаконния паралелен износ, заради който стотици болни българи често остават без медикаменти.

аптека

Министърът посочи, че на територията на страната функционират 3600 аптеки, като 2400 от тях имат договор с НЗОК, т.е. работят с компютри и специализиран софтуер. Тези търговци на дребно е необходимо единствено да си закупят четец, чиято стойност е между 180 и 200 лв. и еднократно да заплатят сумата от 50 лв. за свързване със системата. При тях не се изисква никакъв друг допълнителен ресурс. За да работят останалите 1200 аптеки, най-малкото за да следят складовите си наличности, те също боравят с интернет и компютри и също трябва да си закупят единствено четец. „Вярвам, че са единични случаите, при които аптека функционира без интернет и компютър. Ако има такива, при тях цената, която трябва да бъде заплатена за въвеждане на системата за верификация, е между 1500 и 2000 лв., еднократно. Мисля че това в никакъв случай не е непосилна цена, а още повече, за този регламент магистър-фармацевтите са уведомени от 2016 г.“, добави Ананиев. Той беше категоричен, че България трябва да спазва европейското законодателство и по никакъв начин не бива да бъде допускано българските граждани да бъдат лекувани с лекарства несертифицирани в Европейския съюз.

„За нашите аптеки са договорени най-добрите условия. Те няма да плащат нито такса за включване в системата, нито такса за поддръжка“, посочи председателят на Българския фармацевтичен съюз проф. Илко Гетов. Той обясни, че до окончателното въвеждане на системата в аптечната мрежа ще се продават както лекарства с код за верификация, така и такива без. Проф. Гетов призова колегите си да бъдат отговорни, да се дигиталиризират, ако още не са го направили и да не плашат хората с протести.

Предстои Изпълнителната агенция по лекарствата да разпространи инструкция до магистър-фармацевтите как да се реагира на сигналите, постъпили през системата.

СПОДЕЛИ