Общинските болници не трябва да са търговски дружества

Тези лечебни заведения обслужват над 2 млн. българи и трябва да се намери начин да оцелеят, категоричен е д-р Иван Кокалов от КНСБ

324
болници

Общинските болници не трябва да са търговски дружества, категоричен е д-р Иван Кокалов, член на Надзорния съвет на НЗОК, вицепрезидент на КНСБ и председател на Федерацията на синдикатите в здравеопазването.

„По отношение на общинското здравеопазване се върви в неправилна посока. От над 20 години твърдим, че е погрешна регистрацията на лечебните заведения като търговски дружества, особено на тези, които са собственост на държавата и общините. Първото, което трябва да се направи, е тези болници да не бъдат търговски дружества. Второ, без помощта на държавата и на общината тези болници няма как да оцелеят по простата причина, че начинът на финансиране е от дейности, заплащани от НЗОК“, обясни д-р Кокалов пред БНР. По думите му общинските лечебници са в плен на догми и административни пречки.

„Тези болници са в омагьосан кръг – малки приходи заради ограничения брой клинични пътеки поради липса на специалисти, ниски заплати, персоналът напуска, средна възраст на сестрите над 60 години. В същото време там се лекуват над 2 млн. български граждани. Някой трябва да седне и да осигури конституционното право на тези хора на здравна помощ, а не да се оправдава с правила, че това не можело, онова не можело“, посочи той. Според синдикалиста, общинските болници са буферът, който компенсира всичките слабости на извънболничната помощ.

„Почти всички общински съвети отделят средства за болниците, но стигаме до един парадокс, тъй като общинските болници са търговски дружества, а ние нямаме законово основание да отделяме средства за издръжката им, защото става дума за държавна помощ, а това е забранено от закона. Ангажиментът ни е да поддържаме сградния фонд – нещо, което правим“, коментира Донка Михайлова, кмет на Троян и зам.-председател на Националното сдружение на общините.

Припомняме, преди дни работещите в болницата в Козлодуй призоваха за национален протест на всички общински лечебни заведения, а от сдружението им се обявиха против реформата на здравния министър Кирил Ананиев и повече харесаха модела на БСП.

СПОДЕЛИ