Д-р Дечев: Да вдигнем цената на цигарите с 50 стотинки и тези пари да идват в НЗОК

Или трябва да се намали пакета за медицински дейности, или да се увеличи бюджета за здравеопазване, категоричен е шефът на касата

472
Дечо Дечев
Д-р Дечо Дечев, управител на НЗОК

Бюджетът на НЗОК може да бъде попълнен без да се увеличава вноската за здраве, например като се вдигне цената на цигарите и тези пари идват в касата. Тази идея лансира шефът на фонда д-р Дечо Дечев. „Ако в България се пушат по около 3 млн. кутии цигари на ден, само с  50 стотинки да се вдигне цената и тези пари да се заделят, това са 1,5 млн. лв. на ден допълнителни средства, което прави по 500 млн. лв. на година“, обясни той пред Дарик.

Д-р Дечев е категоричен, че обществото не е готово да дава повече пари за здравето си. „Значи ние като общество нямаме нищо против да даваме милиарди, да кажем, за лотарийни билети, но сме против да даваме за здраве, по някаква причина, не знам каква е тя”, посочи управителят на НЗОК. По думите му огромният проблем е, че има несъвпадение между здравния пакет, който касата покрива и средствата, с които трябва да се плати този пакет. „И решението на този проблем е или в намаляването на пакета, или в увеличението на бюджета за здравеопазване“, уточни той. Според него, за парите, които отделя българинът за здраве, той получава много добра услуга. „Но просто не можем да оценим това, което имаме“, допълни шефът на касата. Но и призна също, че здравеопазването ни е скъпо, неефективно и с прекалено много доплащане.

Д-р Дечев коментира и нелепия казус, при който болницата, на която той бе директор осъди НЗОК за неплатена надлимитна дейност. „Касата ще обжалва, защото практиката показва, че част от заведените искове се печелят, друга част се губят. Т.е. един и същи казус получава различно решение от съда. Теоретично втората инстанция не се знае как ще се произнесе и затова сме длъжни да обжалваме. Искаме, не искаме трябва да обжалваме”, обясни д-р  Дечев. От думите му обаче не стана ясно дали е удовлетворен като ищец от решението на съда, или не – като шеф на касата.

СПОДЕЛИ