НЗОК плаща на болниците, които я осъдиха, догодина

Задължението на касата да осигури на здравноосигурените медицинска помощ не може да се счита за неограничено, коментира Кирил Ананиев казуса с надлимитната дейност

521
Ананиев
Кирил Ананиев, министър на здравеопазването

НЗОК ще плати на болниците, които я осъдиха за надлимтна дейност, ако съдебните решения се потвърдят на най-висока инстанция, заяви здравният министър Кирил Ананиев. По думите обаче това ще стане през следващата.

По време на днешния парламентарен контрол Ананиев отговори на въпрос на депутати от БСП откъде ще се вземат парите за изплащане на сумите. Припомняме, вече над 70 са болниците, които успяха да осъдят фонда, а рекордният иск беше на „Токуда“.

„Единственият източник, от който може да се платят тези задължения, е бюджетът на НЗОК, което какво означава – ако съдебните решения се потвърдят на най-висока инстанция, това означава, че ние трябва да ги платим с текущия бюджет. В закона за публичните финанси е казано, че ако през тази година не са осигурени такива средства, тогава тези задължения трябва да се предвидят в бюджета за следващата година. Това е правният механизъм, по който ние ще действаме, ако има финално решение на съда“, обясни министърът. Според него, освен наличието на право на здравноосигуреното лице да получи необходимата медицинска помощ, трябва да се има предвид и обстоятелството, че заплащането на тази помощ е в рамките на договорените по обем медицински дейности, които следва да бъдат съобразени с параметрите на приетия бюджет на НЗОК за съответната година. „В този смисъл задължението на НЗОК не може да се счита за неограничено“, уточни Ананиев.

Той припомни, че бюджетът на касата за болнична помощ за тази година е увеличен със 177 млн. лв. „Съществено увеличеният ресурс и стриктното прилагане стандартите за финансова дейност на лечебните заведения, са основни предпоставки за стабилизиране финансовото състояние на болониците и преодоляване на негативните тенденции“, подчерта министърът.

От думите му стана ясно още, че старата цена от 500 лв. за клинична пътека № 56 за неврологични заболявания ще бъде възобновена. „Драстичното намаление на цената до 300 лв. ще засегне най-тежко общинските болници, където отделенията по неврология са важни, каза народният представител от левицата Илиян Тимчев. Според него дори, те са заплашени от закриване поради невъзможност да се издържат. „Няма да закриваме нищо, ще възстановим цената и хората ще бъдат лекувани“, отговори Ананиев и уточни, че корекцията ще бъде предложена следващата седмица от Надзорния съвет на НЗОК на среща с БЛС.

Става дума за пътека с помпозното име „Диагностика и лечение на болестите на черепно-мозъчните нерви, на нервните коренчета и плексуси, полиневропатия и вертеброгенни болкови синдроми“. От години тази диагноза е втората най-честа причина за хоспитализации у нас, като почти половината от дейността на общинските лечебници всъщност е само по тази пътека. Реално досега всеки осигурен, който каже, че нещо го боли, можеше да бъде приет в болница. С повишаването на цената й обаче управляващите се опитват да закрепят съществуването на малките болници, а не да решат здравен проблем. В същото време за единственото лечение на инсулт, което произвежда здрави хора, НЗОК намали парите с 20 %.

СПОДЕЛИ