СУ иска „Лозенец“, но със субсидия и без лимит

Вече бившата болница на властта се оказа твърде лъскава и скъпа за родната действителност

924

Софийския университет „Св. Климент Охридски“ иска да „вземе“ болница „Лозенец“, но само при условие, че няма лимит от здравната каса, получава допълнителна субсидия от държавата и може да се откаже от нея, ако натрупа големи дългове. „Притесненията ни са, че ние носим финансова отговорност и ако болницата фалира, ще закъса и университетът, а тя ще фалира, защото като търговско дружество няма да има субсидия, ще бъде на лимит от здравната каса, който тя решава какъв да бъде, освен това има и натрупани дългове, по-голямата част от които са от ремонтни дейности, т.е. са били инвестиция”, коментира ректорът на СУ проф. Атанас Герджиков пред в. „24 часа“.

Припомняме, от миналата седмица „Лозенец“ вече официално не е правителствена болница, след като на първо четене депутатите отнеха статута й на второстепенен разпоредител с бюджетни средства. Утре, на второ четене, те ще трябва да гласуват и как точно ще стане преобразуването й в търговско дружество и предоставянето й за управление на Алма матер.

Ректорът на Софийския университет обаче не е склонен да управлява болница, която работи като всички останали лечебни заведения в страната. „Без субсидия или дори отпадане на лимита, за да може да получаваме толкова, колкото изработим, и при толкова дългове кой гарантира, че ще имаме приходи дори след година. Ами ако се окаже, че сме на голям минус, ще бъдем принудени да закрием факултета. Наред с това изрично е разписано, че ще се договорят условията, при които може да се прекрати предсрочно договорът. Може да се окаже, че ни забраняват да прекратяваме предсрочно, т.е. да се окаже че дори не можем да се откажем от болницата”, обясни проф. Герджиков. По думите му най-големият проблем е, че всички предложения надхвърлят обхвата на първоначалния законопроект. Освен това те не са обсъдени с академичния съвет, не е предложен план за развитие на болницата и към приемането им се процедира много експедитивно, а на всичко отгоре СУ ще трябва да сключи договор с МЗ, какъвто нямат например другите принципали на ведомствените ВМА, МВР и Траспротна болница. Затова академичната общност била готово отново на протест.

Приходите на „Лозенец” в момента идват от няколко места – от около 11 млн. лв. на година от бюджета на Министерски съвет, малко над 500 000 лв. месечно, или 6 млн. лв. годишно, от здравната каса, близо 1 млн. лева годишно от МЗ за дейности по трансплантация и спешна помощ и до 2,5 млн. лева от СУ. Разходите обаче й са два пъти повече от приходите. И така се натрупват 33 млн. лева просрочени задължения към края на миналата година, но 23 млн. лева от тях бяха покрити от държавата.

Според справка на „Медиапул“, програмата за модернизация на вече бившата правителствена болница е на обща стойност 127,5 млн. лева, като ремонтите и доставката на нова апаратура са започнали през 2012 г. и по проект трябва да приключат чак през 2020 г. Да искаш да имаш високотехнологична болница със сигурност не е грях, друг обаче е въпросът дали тази инвестиция е оправдана, при условие, че там се лекуват едва около 5000 души годишно.

И сега „Лозенец“ се оказва твърде лъскава и скъпа за родната действителност, затова и никой не се наема с радост да я стопанисва, щом привилегиите й отпаднат. А парламентарната здравна комисия прие днес промените в Закона за лечебните заведения, с които болница минава към МЗ и се преобразува в еднолично акционерно дружество. Тя ще бъде управляване от тричленен съвет на директорите, а МЗ ще може да предостави правата за управление на висше учебно заведение, като за целта трябва да бъде подписан договор между здравния министър и в случая ректора на СУ. Договорът не предполага да бъде предоставяно допълнително финансиране от висшето учебно заведение на болницата, а участието в управлението ще бъде извършвано чрез апаратура, участие в проекти и обучение на лекари.

СПОДЕЛИ