Учени: До 1 г. ще имаме лекарство срещу рак

Медикаментът MuTaTo ще действа бързо, ефективно, с минимални странични ефекти и ще е по-евтин от сегашните терапии

615
рак

До 1 година светът ще разполага с ново, ефективно и евтино лекарство срещу рак. „Бомбата“ хвърли екип от израелски учени, съобщава The Jerusalem Post, цитиран от OFFNews. „Убедени сме, че ще предложим за една година пълно излекуване на рака“, отбелязва Дан Аридор, председател на борда на Accelerated Evolution Biotechnologies Ltd. (AEBi). Биофармацевтичната компания AEBi е основана през 2000 г. от научния парк Kiryat Weizmann в Нес Циона, Израел. Тя се занимава с откриване и разработване на терапевтични пептиди. Разработваното от учените лекарство се нарича MuTaTo (multi-target toxin – мултитаргетен токсин).

„Лечението на рака ще бъде ефективно още от първия ден, ще продължи няколко седмици и няма да има никакви или минимални странични ефекти при много по-ниски разходи, отколкото повечето други лечения на пазара“, казва още Аридор. „Целта ни е да променим играта в световната борба с рака, използвайки комбинация от пептиди, насочени към рака, и токсин, който ще убие раковите клетки“, категоричен е главният изпълнителен директор на д-р AEBi Илан Морад, цитиран от AEBi.

Медикаментът се основава на така наречената SoAP технология на AEBi, която принадлежи към групата технологии за „фагов дисплей“. Тази техника направи възможно да се види кой протеин точно кодира определен ген и какви са неговите функции.

MuTaTo използва комбинация от няколко пептиди, насочени към рака за всяка ракова клетка едновременно, комбинирано със силен пептиден токсин, който би убил конкретно раковите клетки. „Като използваме най-малко три насочени пептида в една и съща структура със силен токсин, ние се уверихме, че лечението няма да бъде повлияно от мутации. Вероятността да има множество мутации, които биха модифицирали всички целеви рецептори, едновременно драстично намалява с броя на използваните цели и затова вместо да атакуваме рецепторите един по един, атакуваме три рецептора едновременно – дори ракът не може да мутира в три рецептора едновременно“, обяснява Илан Морад. Той добавя, че лекарството действа като октопод и може да се промъкне на места, където други големи молекули не могат да достигнат. „Пептидите на MuTaTo са много малки (с дължина 12 аминокиселини) и нямат твърда структура. Това би трябвало да направи цялата молекула неимуногенна в повечето случаи и би позволила повторно прилагане на лекарството“, уточнява Морад. По думите му откритието на AEBi може също да намали драстично тежките странични ефекти от повечето лечения на рака, които са резултат от взаимодействието на лекарствата с погрешни цели върху неракови клетки.

MuTaTo ще бъде разработено специално за всеки отделен човек. Част от биопсията на болния ще бъде дадена в лаборатория, където ще се анализира, за да се разбере кои рецептори са свръхекспресирани и след това на пациента ще бъде даван точния коктейл, необходим за лечението на болестта му.

AEBi вече е завършила експериментите си с мишки и стартира кръг от клинични проучвания. Скептиците обаче контрираха, че универсално лекарство срещу рак не може да има, защото това не е една болест.

СПОДЕЛИ