Безплатни прегледи за миома

Консултациите ще провеждат от 5 февруари в „Майчин дом“, „Шейново“ и „Св. София“ и ще продължат един месец

569
миома

Безплатни прегледи за миома организират трите най-големи АГ-болници в столицата – „Майчин дом“, „Шейново“ и „Св. София“. Консултациите започват на 5 февруари и ще продължат един месец. Инициативата е под егидата на кмета на София Йорданка Фандъкова и е подкрепена от здравното министерство.

Прегледите ще включват ултразвук и консултация cъc cпециалиcт, като не е нужно направление от личния лекар. Трябва обаче предварително записване на час. Телефоните са: “Св. София“ –  02/4470276, “Шейново” – 02/9659470, “Майчин дом” – 02/9172233 и 0889 811 642.

Това е поредната инициатива на Столична община след кампаниите за безплатни прегледи на гърдата, щитовидната жлеза, простата и белия дроб. „Полагаме огромни усилия за модернизация на общинските болници, но и винаги подкрепяме и насърчаваме кампаниите за профилактика“, посочи Фандъкова.

Над 40 % от българките страдат от миомна болест, алармира директорът на „Майчин дом“ проф. Иван Костов. По думите му заболяването както може да протече без оплаквания, така може да причини е тежка инвалидизация. „Стартираме тази кампания, защото анализ показа, че най-честата причина за операции в нашата специалност е именно миомната болест. При около 3000 интервенции годишно в над половината от случаите се стига до отстраняване на матката. Най-често заради късното идване на пациентките на преглед“, обясни проф. Костов. Той добави, че е важно да се знае, че миомата може да се лекува и консервативно, стига да се диагностицира навреме.

Миомата на матката е доброкачествен тумор, който се развива от мускулните клетки на маточното тяло. Все още не са изяснени точните причини за появата й, затова и лечението е разнопосочно. Но има нещо вярно в народната поговорка, че матката, която не ражда деца, ражда миоми“, заяви шефът на „Шейново“ д-р Румен Велев. По думите му профилактиката е златен стандарт, но миомата доста дълго време може да протича и безсимптомно, дори до навлизането на жената в менопаузата. „Така че първите ориентири могат да бъдат съвсем незначителни или да липсват. Най-често симптомите са свързани с промени в менструалния цикъл“, обясни д-р Велев.

 

СПОДЕЛИ