Държавата няма протокол за лечение на грип

Ще поставя въпроса на широко професионално ниво на обсъждане, а след това и пред здравното министерство, заяви д-р Светлозар Сардовски

грип

Държавата няма протокол за лечение на грип, алармира кардиологът д-р Светлозар Сардовски. По думите му липсата на единна стратегия на поведение е причина и за многото тежки усложнения, на които сме свидетели през последните дни. В разгара на грипната епидемия се разгоря и дискусия във фейсбук знаят ли лекарите как и с какво да ни лекуват, кога е задължително да посетим джипито си и кога е по-добре да предприемем информирано самолекуване, що е то антивирусен препарат, защо антибиотикът е напълно излишен преди 4-ия ден от началото на симптомите и не трябваше ли в София учениците да бъдат пуснати във ваканция по-рано.

„Ще поставя въпроса за изработването на протокол на широко професионално ниво на обсъждане, за да имаме стратегия, основана на доказателства, а не на лични впечатления. И всички – от общопрактикуващите лекари, през спешните медици, та до специалистите в извънболничната и болничната помощ, да лекуват пациентите си адекватно“, уточни д-р Сардовски пред Скенер.нюз.

грип
Д-р Светлозар Сардовски, кардиолог в Медицински център Аргомедика

Той за пореден път алармира, че грипът оказва огромно здравно-икономическо влияние върху обществото с преки разходи за лечение и индиректни разходи, свързани с отсъствие от работа или училище. „В този смисъл смятам, че ако хората са достатъчно и правилно информирани за начините за контрол на грипа, голям процент от тях могат да се справят сами, с информирано самолекуване, с това потенциално животозастрашаващо заболяване. Искам да предизвикам дискусия за т.нар. „прокламирана по медиите опасност от самолекуване“. То наистина може да е опасно, но има ситуации и заболявания, при които, ако пациентът е достатъчно здравно информиран от лекари, директно или индиректно, чрез медиите, това самолекуване, което бих нарекъл „информирано самолекуване“, може да е от голяма полза не само за пациента, но и за обществото като цяло, чрез намаляване на здравния товар“, посочи кардиологът.

Той предлага  обучение за незабавно – до 24 – 48 час, предприемане  на самостоятелно специфично лечение на грипния вирус, с противовирусните средства на пазара, без посещение на лекар. „Става дума за двата препарата Тамифлу и Реленца. С обявяване на грипна епидемия по места, предлагам още за личните лекари да има допълнително заплащане за този период. Може да се разкрият и безплатни или с минимална такса телефони, на които пациенти да се обаждат, за да получат съвет от обучени хора за вероятността дали се касае за грип и какво лечение да се предприеме“, обясни д-р Сардовски.

Специалистът все пак напомни,  че грипът може да изостри налични хронични заболявания или да предизвика остри сърдечни проблеми, като остър миокарден инфаркт, който достоверно се увеличава по честота при заболели от грип. „Затова при учестено дишане със задух, болки в гърдите, тежък световъртеж, обърканост, тежко или продължително повръщане с невъзможност за поемане на течности, грипоподобните симптоми, които се подобряват, но след това се връщат пак с висока температура и по-лоша кашлица, задължително трябва да се посети лекар“, категоричен е д-р Сардовски.

А как да различим дали се касае за грип или друга вирусна инфекция, или обикновена настинка? „Типично за грипа е неочакваното и бързо начало, като само за няколко часа се появяват болки по цялото тяло, включително очните ябълки, главоболие, значителна отпадналост и мускулно безсилие, невъзможност за движение и съпътстваща висока температура, около и над 39 градуса с втрисане. Тази комбинация от симптоми, заедно с бързината на развитието им, по време на грипния сезон е почти 100% показателна, че се касае за грип и най-ефективното лечение е възможно най-бързо (до 48-я час) да се започне приема на медикаменти блокиращи самия вирус  – т. нар. инхибитори на невраминидазата. Съветвам болните, или техните близки, да закупят тези медикаменти, тъй като ходенето в тaкова състояние до лекаря, е не само трудно, но е и ненужно, ако хората са достатъчно информирани. Не ходенето до лекаря и стоенето вкъщи, значително намалява риска да заразите и други хора“, подчерта още д-р Сардовски. Той беше категоричен, че страничните ефекти на препарата Тамифлу например са много по-незначителни в сравнение с ползите, а и от прекалавянето със свободно продаващите се, уж безвредни, но далеч по-опасни комбинации от медикаменти за намаляване на температура, болки, антиалергични и намаляващи секрецията продукти.

„Посочените противовирусни препарати, засега са най-ефективните за директна борба срещу грипния вирус, като доказано ускоряват времето до клинично облекчаване на симптомите, намаляват риска от усложнения на долните дихателни пътища и хоспитализациите. Рисковете от започване на самолечение с тези противовирусни препарати са само малшанс грипния вирус да се окаже резистентен или да се проявят най-честите странични действия – гадене и по-рядко повръщане. Така че, „рискът“ от започване на самостоятелно и бързо лечение, което доказано съкращава и продължителността на боледуване и усложненията,  е несравнимо по-малък от риска от не започване на лечение и вероятни усложнения“, добави кардиологът.

На същото мнение е и главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев. „По време на епидемия болните не трябва да ходят на работа или училище, здравите също да ограничат контактите и всеки да си държи вкъщи по един противовирусен медикамент“, съветва той. Според него грипната ваканция в София не е закъсняла. „Относно изготвянето на протокол за поведение първо трябва националните консултанти и всички експерти в тази област да се съберат и да разпишат конкретните стъпки“, посочи д-р Кунчев пред Скенер.нюз.

И двамата са категорични още, че друга задача пред здравните власти и медиците са достатъчната и професионална информираност за ползата от ваксините. Д-р Кунчев напомни, че за следващия грипен сезон те ще са безплатни за хората над 65-годишна възраст.

СПОДЕЛИ