Дете с рядък тумор спасиха във ВМА

На помощ на екипа на проф. Никола Владов се включиха детски хирурзи от „Пирогов”

822
ВМА

10-годишно момче с рядък тумор беше спасено във ВМА, съобщиха от лечебното заведение. Детето претърпя изключително сложна оперативна интервенция, извършена от проф. Никола Владов, ръководител на Клиника по чернодробно-панкреатична хирургия и трансплантология.

Случаят касае невробластом, разположен около аортата и основни нейни разклонения. Това е най-честият солиден тумор в детска възраст. 90% от хистологичните му варианти са злокачествени, затова е характерно и много бързото му нарастване.

Малкият пациент е опериран, благодарение добрата колаборация между ВМА и „Пирогов“. В съвместния екип, ангажиран с лечението на момчето, участваха и детските хирурзи доц. Христо Шивачев и д-р Стефан Стоилов от спешната болница.

„Близо 3-часовата интервенция премина при минимална кръвозагуба, а сложността й идва именно от разположението на образуванието, характерно основно за детска възраст, и риска от животозастрашаващо кървене. Туморът бе отстранен радикално, като надеждата за дефинитивно излекуване е много голяма“, коментира след добре свършената работа проф. Никола Владов. По думите му момчето се възстановява нормално и предстои да бъде изписан.

Това е втори път, при който проф. Владов участва в операция на дете заедно с колегите си от „Пирогов“, като в предишния случай той се включи при спасяването на бебе в спешния институт. В неговата клиника пък се провеждат курсове за хирурзи, където млади пироговци „скачат в дълбокото“ и се запознават с най-модерните хирургични техники.

СПОДЕЛИ