Виена отново ще трансплантира българи

Наши лекари ще се обучават в Университетската болница в Австрия, така че най-късно до 2021 г. да могат да присаждат бял дроб в родните болници

689
Виена
Премиерът Бойко Борисов посрещна проф. Валтер Клепетко

До петима българи годишно ще бъдат трансплантирани в Клиниката по белодробна хирургия във Виена. Едновременно с това наши специалисти ще се обучават в Университетската болница в Австрия, така че най-късно в началото на 2021 г. да могат да присаждат бял дроб и в родните болници. За това се договориха българското правителство и светилото проф. Валтер Клепетко, шеф на Клиниката по белодробна хирургия във Виена, който е на посещение у нас. Споразумението вече е изпратено в Евротрансплант, а в близките дни България ще изпрати и специална заявка за пълноправно членство в Евротрансплант, съобщи здравният министър Кирил Ананиев.

Припомняме, новината съобщи първо Скенер.нюз още през декември, а най-голяма заслуга за затоплянето на отношенията ни с Виена и подновяването на договора имат трансплантирани пациенти, националният консултант по трансплантология проф. Любомир Спасов и зам.-здравният министър д-р Бойко Пенков. Болните, които ще получат нови дробове във Виена през тази и следваща година след това ще бъдат проследявани в болница „Св. Екатерина“.

„Начертахме мерките, чрез които нуждаещите се от белодробна трансплантация българи, ще получават у нас животоспасяващото лечение“, заяви премиерът Бойко Борисов след срещата си с министъра на здравеопазването Кирил Ананиев и проф. Валтер Клепетко, президент на Европейската асоциация за гръдна хирургия и белодробни трансплантации.

Премиерът Борисов, здравният министър Кирил Ананиев и проф. Клепетко дискутираха също донорската програма на България. Те се обединиха около мнението, че тя трябва да осигури още повече възможности за спасяването на тежкоболните пациенти, нуждаещи се от белодробна трансплантация.
В момента университетската многопрофилна болница във Виена е сред водещите световни центрове за белодробни трансплантации и в нея са извършени повече от 1800 присаждания. Сред тежкоболните, получили втори шанс за живот там, са и пациенти от България, Румъния, Словения, Гърция, Кипър. „Във Виена имаме програма в голям мащаб за обучение на специалисти. Дотук сме обучили лекари от Чехия, Унгария, Словения, Гърция и се радвам, че и България се включи в този голям проект“, заяви проф. Клепетко. Засега е ясно, че за Виена ще пътуват хирурзи от „Св. Екатерина“ и пулмолози от ВМА, като обучението ще продължи две години.

Светилото в белодробните трансплатации получи от Кирил Ананиев Златен почетен знак на Министерството на здравеопазването I-ва степен с лента. Отличието се връчва на проф. Клепетко в израз на признателност към професионалното му отношение, хуманност и ефективна работа с българските пациенти и медицински специалисти.

Виена
Здравният министър Кирил Ананиев награждава проф. Валтер Клепетко

„Това е нашето признание за всичко това, което правите за българските граждани. Заслужавате го“, заяви министър Ананиев по време на награждаването и допълни: „Силно съм убеден в добрите резултати, които ще постигнем. Убеден съм, че нещата, които днес ще съобщим, ще бъдат приети с голяма радост и удовлетворение. Това е една надежда за много хора.“ Отличието на именития медик се връчва по предложение на Националната пациентска организация.

Проф. Клепетко изрази удовлетворение от проведените конструктивни разговори. „Накрая винаги става дума за хората и нашата награда ще бъде, когато видим, че тези хора са получили шанс за живот и то с добър стандарт“, отбеляза хирургът. Очаква се по-късно днес той да се срещне с лекари от „Св. Екатерина“, ВМА, както и с български пациенти, които е спасил.

Проф. Клепетко е роден на 26 февруари 1955 г. във Виена, Австрия. През 1978 г. завършва Медицинския университет във Виена. Той е сред доайените на белодробната трансплантология в Европа.

СПОДЕЛИ