Eдна българка умира всеки ден от РМШ, въпреки че има ваксина

Най-много са болните жени между 30 и 44-годишна възраст, имунизацията за малките момичета е безплатна

РМШ

Една  българка умира всеки ден от рак на маточната шийка (РМШ), въпреки че това е единственото до момента предотвратимо онкологично заболяване. „Ваксините срещу ЧПВ имат изключително висок индекс на ефикасност и безопасност. В съчетание с редовни профилактични прегледи и цитонамазки, те могат да осигурят почти 100% защита от РМШ, причинен от онкогенните видове човешки папилома вирус 16 и 18“, заяви д-р Валери Цеков от Българското сдружение по иновативна медицина по време на откриването на седмицата за предпазване от рак на маточната шийка. Събитието се отбелязва за 12-и път у нас, а стартът на тазгодишната кампания беше даден в Народното събрание.

„По данни от последните научни публикации в страните с висок ваксинационен обхват се наблюдава до 90% спад на инфекциите с ЧПВ и броят на случаите с предракови лезии на шийката на матка е намалял чувствително сред ваксинираните млади момичета, и жени на възраст между 15 и 26 години“, посочи още д-р Цеков. По думите му при над 270 милиона разпространени дози ЧПВ ваксини, Глобалният комитет за безопасност на ваксините продължава да счита, че те са изключително безопасни.

Със своята Национална програма за първична профилактика на рака на маточната шийка България принадлежи към групата от 91 държави в света, които имат национални програми за имунизация срещу РМШ, финансирани с публични средства. Националната програма осигурява безплатна имунизация срещу рак на маточната шийка за момичетата на 12 и 13-годишна възраст, като всеки родител, който желае да имунизира дъщеря си, следва да се обърне към личния си лекар и да получи повече информация на сайта на Националната програма – http://hpv-vaccine.bg.

В световен мащаб ракът на маточната шийка се нарежда на четвърто място по честота и смъртност. Данните показват, че всяка година над 61 000 жени в Европа са диагностицирани със заболяването и близо 26 000 умират от него. РМШ е на четвърто място по процентно разпределение на най-честите злокачествени заболявания при жените и в България със 7.4% за 2014 г. и 7.1% за 2015 г. Тодишно новите случаи са 1000, а всеки ден умира една жена. Най-високият процент заболеваемост се наблюдава във възрастовата група 30-44 г., като най-много са болните в София, Пловдив, Варна, Плевен, Бургас и Благоевград. Смъртността от РМШ в България е нараснала 3 пъти – от 1.8/100 000 през 1980 г., до 5.7/100 000 през 2015 г.

„Тази инициатива е един от добрите примери за приемственост и последователност в политиката на редица правителства, за да имаме каторезултат Национална програма за първична профилактика на рака на маточната шийка, финансирана с публични средства. Въпреки този немалък успех, усилията на държавните институции, медицинската общност и неправителствените организации трябва да продължат да бъдат насочени към популяризиране на методите за превенция и профилактика на единственото до момента предотвратимо онкологично заболяване с цел намаляване заболеваемостта от рак на маточната шийка в България“, заяви председателят на парламентарната здравна комисия д-р Даниела Дариткова, която е патрон на събитията, посветени на борбата със заболяването.

СПОДЕЛИ