Депутати „влязоха“ в операционната на проф. Никола Владов

Изложба за донорството в НС организираха трансплантирани пациенти

Проф. Никола Владов
Председателят на НС Цвета Караянчева "влезе" в операционната на ВМА

Депутати „влязоха“ в операционните зали, където лекари правят трансплантации и дават втори живот на тежко болни пациенти. Народните представители разгледаха изложба, посветена на донорството и обещаха да работят за тази кауза, а най-голям интерес предизвикаха фотосите от операционната на проф. Никола Владов, началник на Клиниката по чернодробно-панкреатична и трансплантационна хирургия на ВМА. За 10 години проф. Владов е спасил над 70 българи, след като им е присадил нов черен дроб.

Фото изложбата „Дари живот“ цели да насочи вниманието към добрите практики при реализирането на донорски ситуации и увеличаване на броя донори, както и към проблемите пред трансплантологията в България. Събитието се организира от Комисията по взаимодействието с неправителствените организации и жалбите на гражданите с председател Антон Кутев, съвместно със „Сдружение на пациентите с дихателна недостатъчност и белодробна трансплантация“. На него бе даден и старт на кампания за набиране на средства за подпомагане за изграждане на паметници-чешми на донора в няколко български града.

Проф. Никола Владов
Проф. Никола Владов и проф. Крум Кацаров

„Донорството сякаш е много неизвестно в България. Трябва да информираме обществото какви са възможностите на тези трансплантирани хора да живеят след това. Понякога един загубен човешки живот означава спасени няколко. Трябва да говорим, трябва да информираме, трябва да подадем ръка на организациите, които се борят за това да има повече трансплантации. Българинът е човек с широко сърце, но трябва да бъде малко повече информиран“, заяви председателят на НС Цвета Караянчева. „Аз също имам приятели, които са трансплантирани и те наистина водят пълноценен живот.  Трябва да върнем живота на тези хора с всички сили. Нека да се обединим, нека да отворим сърцата си и нека да бъдем добри“, добави тя.

Проф. Никола Владов
Зам.-здравният министър д-р Бойко Пенков обеща подкрепа за всяка инициатива, свързана с популяризиране на донорството

Успех на кампанията пожела и зам.-здравният министър д-р Бойко Пенков. „С обединени усилия можем да постигнем това, към което се стремим – да дарим живот и хората, които имат проблеми да имат шанс да бъдат трансплантирани в България“, заяви Пенков. Той изрази надежда, че съвсем скоро програмата на МЗ за донорство и трансплантации ще получи нужното финансиране.

Проф. Никола Владов
Наталия Маеева е една от малкото български пациенти, получили бял дроб във Виена

Междувременно, в петък у нас се очаква да пристигне проф. Валтер Клепетко, ръководител на трансплантационния център на болницата във Виена, с която България се надява да подпише нов договор за присаждане на бял дроб на наши пациенти. Той ще се срещне със здравния министър Кирил Ананиев и заместничката му Жени Начева. Както Скенер.нюз пръв писа вече има постигната предварителна договорка през тази година във Виена да бъдат приети петима българи, а двама от тях да получат нови дробове.

СПОДЕЛИ