Извършиха първата в света операция от разстояние

Китайски хирург използва 5G връзка, за да контролира дистанционно роботизирана ръка в болница, отдалечена на 50 километра

551
операция
Снимка: bulgarian.cri.cn

Китайски лекари в провинция Фудзиен извършиха първата в света операция от разстояние с помощта на 5G технология. На иновативната интервенция бе подложено прасе, съобщава bulgarian.cri.cn, позовавайки се на китайски медии.

Доктор Лиу Жун успя с 5G връзка да контролира дистанционно роботизирана ръка в болница, отдалечена на 50 км. Технологията му позволи да вижда ясно в реално време какво се случва, както и да общува с асистентите.

От животното бе отстранена чернодробна лобула за по-малко от 10 минути. Лиу Дзинфън, друг лекар, участвал в операцията, каза, че тя е доказала приложението на 5G технологиите в медицината от разстояние.

Всъщност една от целите на роботизираната хирургия е именно въвеждането в практиката на дистанционни операции, каквито на хора все още не са правени. Развитието на технологиите и добрата интернет връзка обаче съвсем скоро може да направят възможно  това, като според експерти така ще се подобри достъпът на много пациенти до качествена медицинска помощ.

СПОДЕЛИ