СЗО обяви антиваксърите за една от най-големите заплахи пред света

Мръсният въздух е убиец №1, огромен проблем са и незаразните болести

2134
СЗО

Антиваксърите са една от десетте най-големи заплахи за здравето на света, показва списъкът на Световната здравна организация (СЗО) за най-големите опасности през 2019 г. Сред тях са още замърсеният въздух и слабата първична грижа на националните системи за здравеопазване – все проблеми, с които се сблъсква и България.

Според СЗО, замърсеният въздух е най-голямата заплаха за здравето на хората. 7 млн. души умират преждевременно всяка година от рак, удар, сърдечносъдови и белодробни болести, свързани със замърсяването на въздуха. Около 90% от тези смъртни случаи са регистрирани в държави с ниски или средни доходи, високи емисии, излъчвани от индустрията, транспорта или селското стопанство.

На второ място се нареждат незаразните болести. Диабетът, онколотичните и сърдечните заболявания са причина за близо 70% от смъртните случаи в целия свят. 15 млн. души умират преждевременно от тях на възраст между 30 и 69 години. Ръстът на заболелите се дължи на пет рискови фактора – пушене, липса на движение, злоупотреба с алкохол, нездравословна диета и замърсяване на въздуха. Тези фактори влошават и психичните проблеми, които могат да започнат от ранна възраст.

И тук идват проблемите с първичната здравна помощ, която би трябвало да предоставя цялостна, достъпа и базирана на общността грижа през целия живот.

Нежеланието за ваксинации заплашва да унищожи прогреса в борбата с предотвратимите болести. Ваксинацията е един от най-евтините и ефективни начини за това. Ваксините предотвратяват 2-3 млн. смъртни случаи годишно, а ако нивото на употреба са повиши, могат да спасят още 1.5 млн. всяка година, категорични са от СЗО. Но болести като морбили регистрират 30% увеличение в броя на заболелите в глобален мащаб. Нежеланието за ваксинации не е единствената причина, зад него стоят комплекс от фактори като липса на вяра във ваксините, антиваксиналните движения и др..

СЗО предупреждава още, че глобалната защита срещу грипа е толкова силна, колкото здравеопазването на най-слабата държава в света и определя риска от възникването на грипни пандемии като изключително висок.

Лошите условия на живот също попадат сред най-големите заплахи за здравето. Повече от 1.6 млрд. души живеят на места, където продължителни кризи – глад, суша, войни – ги оставят без достъп до базова лекарска грижа. Такива райони съществуват почти навсякъде.

Развитието на антибиотиците е един от най-големите успехи на съвременната медицина, но времето им изтича. Способностите на бактериите, паразитите и вирусите да им устояват водят до опасността светът да се върне към времената, когато пневмонията, туберкулозата, гонореята и салмонелозата не се лекуваха лесно, алармират от СЗО.

ХИВ, Ебола, Зика и Денга също са определени като ключови заплахи.

СПОДЕЛИ