Световна награда за Клиниката по кардиология на „Александровска“

Американска сърдечна асоциация отличи две авторски проучвания на доц. Добрин Василев

4092
лекари
Доц. Добрин Василев, началник на Клиниката по кардиология в УМБАЛ "Александровска"

Награда за научен принос от световно известната Американска сърдечна асоциация – American Heart Association (АНА), получи екипът на Клиниката по кардиология на „Александровска“, начело с доц. Добрин Василев, съобщиха от лечебното заведение.

Българските кардиолози са отличени за два абстракта, представени на форума на АНА през декември 2018 г. Доц. Василев участва с авторска научна продукция от 2007 г., но едва сега успява да пробие и да бъде отличен.

Първият абстракт показва изводи от проучване върху местата на разклоняване на кръвоносните съдове на сърцето – за промените, които се регистрират по време и в края на интервенция. Резултатите доказват, че някои от показателите имат прогностична стойност за преживяемостта на болния от средно 5 години. Другият постер представя данни, че комбинацията от интервенционално отваряне на хроничните запушвания на коронарните артерии с приема на определен тип медикамент удължава значително живота на такива пациенти в сравнение със стандартната терапия.

"Александровска"

За първия абстракт екипът на Клиниката по кардиология на Александровска болница е награден с Travel Grant – субсидия от 2500 долара, за да бъдат представени резултатите от проучването по света.

Вторият абстракт е получил наградата „Пол Дъдли Уайт“, учредена през 2017 г., която се дава за най-високо ранкираните от Американската сърдечна асоциация абстракти за научен принос в областта на кардиологията в съответната година. Става дума за проучване, започнато от доц. Василев още през 2010 г. в Националната кардиологична болница и продължило в УМБАЛ „Александровска“, като на форума са представени 8-годишните резултати от него.

СПОДЕЛИ