Световна награда за Клиниката по кардиология на „Александровска“

Американска сърдечна асоциация отличи две авторски проучвания на доц. Добрин Василев

3468
Доц. Добрин Василев

Награда за научен принос от световно известната Американска сърдечна асоциация – American Heart Association (АНА), получи екипът на Клиниката по кардиология на „Александровска“, начело с доц. Добрин Василев, съобщиха от лечебното заведение.

Българските кардиолози са отличени за два абстракта, представени на форума на АНА през декември 2018 г. Доц. Василев участва с авторска научна продукция от 2007 г., но едва сега успява да пробие и да бъде отличен.

Първият абстракт показва изводи от проучване върху местата на разклоняване на кръвоносните съдове на сърцето – за промените, които се регистрират по време и в края на интервенция. Резултатите доказват, че някои от показателите имат прогностична стойност за преживяемостта на болния от средно 5 години. Другият постер представя данни, че комбинацията от интервенционално отваряне на хроничните запушвания на коронарните артерии с приема на определен тип медикамент удължава значително живота на такива пациенти в сравнение със стандартната терапия.

"Александровска"

За първия абстракт екипът на Клиниката по кардиология на Александровска болница е награден с Travel Grant – субсидия от 2500 долара, за да бъдат представени резултатите от проучването по света.

Вторият абстракт е получил наградата „Пол Дъдли Уайт“, учредена през 2017 г., която се дава за най-високо ранкираните от Американската сърдечна асоциация абстракти за научен принос в областта на кардиологията в съответната година. Става дума за проучване, започнато от доц. Василев още през 2010 г. в Националната кардиологична болница и продължило в УМБАЛ „Александровска“, като на форума са представени 8-годишните резултати от него.

СПОДЕЛИ