Касата намали парите за лечение на инсулт

Модерната тромболиза и сега се прилага едва на 1 % от пациентите, а реално работещ център има само в „Св. Анна“

804
инсулт

Намаляват парите, отпускани от здравната каса за съвременно лечение на пациенти с инсулт. За това сигнализират от гилдията на невролозите, цитирани от бтв. Лекарите обясняват, че промяната не е съгласувана с тях.

Смъртността от инсулт у нас е четири пъти по-висока от средната за Европейския съюз. Само допреди месец 3000 лева е била сумата, която НЗОК отпуска за лечението на пациент с инсулт с най-модерната терапия в цял свят, което предпазва от смърт и инвалидизация. През 2019-а обаче, според националния рамков договор, тази сума намалява със 700 лева.

През последните две години само в столичната болница „Света Анна”, където е единственият реално работещ център за инсулти, лечението със съвременния метод тромболиза е приложено на близо 500 души. От Нова година НЗОК намалява с повече от 23% отпусканата сума, а само цената на лекарството заедно с нужните скенери за един пациент обаче надхвърля 2000 лева.

Заради наложените ограничения специализираните центрове ще работят на загуба. Проблем ще има и за пациентите – тромболизата е златен стандарт, който намалява инвалидизацията поне два пъти. Спада и смъртността от инсулта, който у нас засяга близо 55 000 души годишно, като загиват над 7000.

На въпрос защо се е наложил подобен спад без консултация със специалистите, от НЗОК обясниха, че клиничната пътека е увеличена на 3300 лева. Увеличението обаче е валидно само за много малък процент от случаите и според лекарите такова увеличение на практика е неприложимо.

Междувременно невролози сигнализират за още един проблем – малкия брой на лечебни заведения за последващо лечение на инсулт и рехабилитация. А данните сочат, че над 150 000 българи имат повече от един рисков фактор  – високо кръвно, диабет, висок холестерол, стеснения на мозъчните кръвоносни съдове, пушене, злоупотреба с алкохол, наднормено тегло, стрес, сърдечносъдови, ендокринни и други хронични заболявания, водещи от своя страна до некачествено кръвоснабдяване на мозъка. Това означава, че в следващите няколко години е много вероятно тези хора да получат инсулт.

СПОДЕЛИ