Лекари от болниците стават и джипита

Със стипендии за специализанти по обща медицина МЗ ще бори липсата на кадри

394
джипита

Болнични лекари да работят и като джипита – почасово или за известно време. Това предложи депутатът от БСП д-р Валентина Найденова по време на днешния първи за 2019-а парламентарен контрол.

В отговор здравният министър Кирил Ананиев обеща да обмисли предложението, но посочи, че то не може да се осъществи веднага. „Можем да започнем разговор с БЛС и при подготовката на Националния рамков договор за следващата година да видим как може по-оптимално и ефективно да използваме наличния човешки ресурс в системата, в това число и за подпомагане на първичната извънболнична помощ“, коментира той.

Иначе МЗ смята да бори липсата на кадри и по-специално на лични лекари с държавни стипендии за специализанти по обща медицина. „С промените в Наредбата за придобиване на специалност в системата на здравеопазването, която дълбоко се надявам до края на месеца да бъде готова, ще се определи броят на специализантите и ще се финансират стипендии за специализация на лекари, като един от приоритетите ще бъдат лекарите по специалност обща медицина, които изпълняват функциите на общопрактикуващи лекари“, съобщи Ананиев пред депутатите.

Осигуреността с джипита към 31 декември 2018 г. средно за страната е един лекар на 1409 здравноосигурени. За сравнение – през 2017 г. един личен доктор е обслужвал 1396 пациенти. „Осигуреността на населението в страната ни с общопрактикуващи лекари средно е 6,2 на 10 000 или еднаква с тази в Румъния и Германия по данни на Евростат. Около и над 2 пъти по-голяма от тази в България е осигуреността в Белгия – 11,3, Франция – 15,4, а значително по-ниска е в Гърция – 3,2, Полша – 2,2 на 10 000 души население“, отчете министърът. Той уточни, че най-много джипита има в Плевен, където един личен лекар има в листата си 1072 здравноосигурени. Добра е и осигуреността в Добрич и Видин. Най-зле е в Кърджали, където едно джипи трябва да обслужва 2026 пациенти, както и в Разград, където на един лекар се падат по 2004 здравноосигурени лица.

Кирил Ананиев напомни, че с Анекса към НРД 2018 между НЗОК и БЛС, който вече влезе в сила, е договорено увеличение на цените, заплащани на изпълнителите на извънболнична помощ – както на капитационното заплащане, така и на голяма част от дейностите.

СПОДЕЛИ

Warning: A non-numeric value encountered in /home/skenghpq/public_html/wp-content/themes/Newspaper/includes/wp_booster/td_block.php on line 326