Здравната реформа само ще я … дискутираме

246
здравната реформа
Цветан Цветанов

Ще продължим обществените и експертни дискусии в търсене на оптималния вариант за здравната реформа и смяна на здравноосигурителния модел. Това заяви лидерът на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов при откриването на новия политически сезон.

Припомняме, още през миналата година здравният министър Кирил Ананиев представи два модела за реформа – демонополизация на НЗОК или допълнително задължително застраховане от 12 лева на месец плюс 8 % вноска в касата и за разкош официално доплащане. След няколкомесечни усилия на работни групи и експерти да стигнат до консенсус обаче изглежда все по-малко вероятно промяната да се случи в мандата на „Борисов 3″.

„ГЕРБ апелира към колегите ни народни представители – нека сектор „здравеопазване” от терен на остра политическа полемика се превърне в пример за надпартиен диалог в интерес на българските граждани“, призова още Цветанов от парламентарната трибуна. Той се похвали и с постигнатото от управляващите до момента. „В сферата на здравеопазването регламентирахме нормативно функционирането на единната национална здравноинформационна система и очакваме основните й елементи да бъдат изградени до края на годината“, посочи Цветанов. Всъщност е-здравеопазването все още е мираж, а изграждането й дори не може да тръгне заради непрекъснато обжалване на поръчките, които МЗ обявява.

След промените в Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина, с които въведохме стриктно и обективно наблюдение на наличностите и контрол на паралелната търговия с лекарства, очакваме преодоляване на дефицита на животоспасяващи и животоподдържащи медикаменти за българските граждани“, посочи Цветанов.

Представяйки вижданията на своята партия за актуалната политическа ситуация у нас председателят на ДПС Мустафа Карадайъ бе категоричен, че по-големите харчове без реформи в здравеопазването няма да доведат до по-добри здравни услуги за българските граждани.

Председателят на Политическа партия „Воля“ Веселин Марешки пък посочи, че здравеопазването е ключов фактор за стабилността на държавата наред с икономиката и образованието.

В декларациите на патриотите и БСП здравеопазването не беше споменато, въпреки че единият от вотовете на недоверие към правителството, поискани от социалистите през миналата година, беше именно по тази тема.

Така новия политически сезон започна дори без обещания за реформи в един от най-чувствителните сектори, което вероятно означава, че и през 2019 г. по-доброто здравеопазване само ще го миришем.

СПОДЕЛИ

Warning: A non-numeric value encountered in /home/skenghpq/public_html/wp-content/themes/Newspaper/includes/wp_booster/td_block.php on line 326