МЗ пита Румъния защо отказа да лекува българче

Ведомството ще включи спиналната мускулна атрофия в списъка на редките заболявания

215
МЗ

Министерството на здравеопазването (МЗ) ще изиска отговор от Румъния защо е отказала да проведе лечението на детето със Спинална мускулна атрофия, въпреки че е имало формуляр S2 от България. Освен това ведомството предприема стъпки за реимбурсиране на лекарството за тази болест от здравната каса още през тази година, съобщиха от МЗ.

Припомняме, 9-годишният Стефан Радоев трябваше да получи животоспасяващите инжекции в Румъния, но болницата в Букурещ върна детето, въпреки уверенията на НЗОК, че ще плати за медикамента. Лекарството струва над половин милион лева на година.

„Поради тази причина Министерството на здравеопазването се свърза с представителя на България в Административната комисия по координация на системите за социална сигурност към ЕК, която отговаря за прилагането на регламентите по социална сигурност и съответните формуляри. Представителят на България има правото да поиска информация от представителите на държавите в административната комисия за причините за отказа да бъде приет формуляра S2. В случай, че проблемът не може да бъде решен по този път, България ще поиска от административната комисия официалното разглеждане на въпроса“, обясниха от МЗ.

Всъщност отговорът е прост и родните власти би трябвало да го знаят. Лечението на редките болести в ЕС става по национални програми на всяка страна и затова няма как да се включат чужди граждани с формуляра S2. Начинът това да стане е само един и той е пациентът да плати кеш, както ни отговаря и Румъния в писмото си до НЗОК, МЗ и фонда за лечение на деца.

Паралелно със задаването на въпроси, чиито отговори са ясни, ведомството стартира процедура за включването на Спиналната мускулна атрофия (СМА) в списъка на редките заболявания, за да може НЗОК да реимбурсира лечението на заболяването с лекарствения продукт Nusinersen и у нас. За да стане това факт, медикаментът трябва да премине през оценка на здравните технологии и да бъде включен в Позитивния лекарствен списък.

„В момента тече обучението в клиники в Румъния и Испания на български специалисти, практикуващи в наши болници, да провеждат лечението на СМА с Nusinersen. Водещи професори от УМБАЛ „Св. Георги“ – Пловдив, СБАЛДБ „Проф. д-р Иван Митев“, УМБАЛ „Александровска“ и МБАЛНП „Св. Наум“ вече са преминали теоретично обучение за прилагането на медикамента, като предстои и практическо. Нашите специалисти са обучавани относно медицинските показатели за включване на терапия, терапевтичните схеми за прилагане на медикамента, идентифициране и проследяване на ефекта от лечението, назначаването на поддържаща терапия, условията, в които се прилага медикаментът и подготовката на пациента“, информираха още от здравното министерство.

В момента МЗ съвместно с национални консултанти в тази сфера като професорите Търнев, Литвиненко, Божинова и Иванов са в процедура за уточняване на схемите на лечение и прилагане на този медикамент у нас. В средата на февруари българските здравни власти ще имат готовност да бъде организирано лечението с Nusinersen и в нашата страна, уверяват от ведомството.

Към момента децата със Спинална мускулна атрофия кандидатстват пред Център „Фонд за лечение на деца“ за осигуряване на лечение с Nusinersen. До скоро това не беше възможно, но със заповед на министър Ананиев от ноември 2018 г. Nusinersen е включен в списъка с медикаменти, разрешени за употреба в страна от ЕС, но не разпространявани на нашия пазар, което позволява както той да бъде закупуван от болничните аптеки, така и да бъде прилаган на деца със СМА, одобрени от ЦФЛД.

 

 

СПОДЕЛИ

Warning: A non-numeric value encountered in /home/skenghpq/public_html/wp-content/themes/Newspaper/includes/wp_booster/td_block.php on line 326