Специален баркод ще ни пази от фалшиви лекарства

На 9 февруари стартира официално системата за верификация на медикаменти, която ще гарантира пълната проследяемост на всяка опаковка от производителя до крайния клиент

240
антибиотик

Ако редовно вземате лекарства, поне веднъж сте се питали: има ли пълна гаранция, че сред тях не се промъкват и подправени? По данни на Световната здравна организация (СЗО) делът на фалшифицираните лекарства в развитите страни е 100 млн. опаковки годишно, а в останалите – до 30% от всички медикменти. Най-рисково е предлагането в интернет – там, по данни на СЗО, рискът човек да попадне на фалшиво лекарство е 50%.

На 9 февруари 2019 г. в България и останалите страни членки на ЕС предстои официалният старт на системата за верификация на лекарствата. Тя е задължителна според Директива 161 на ЕС от 2011 г. и е гаранция, че фалшифицирани продукти не могат да попаднат в официалните канали за разпространение на лекарства. Системата предвижда лекарствата, отпускани с рецепта, да имат на опаковките си двуизмерен баркод с 4 елемента: уникален код на лекарството, партиден номер, срок на годност, сериен номер. Той се поставя от производителя и се сканира в аптеката с баркод четец при отпускане на медикамента. Националните системи са свързани в Европейски хъб, където се подава уникалният идентификационен номер на всяко лекарство с рецепта.

У нас системата се внедрява от Българската организация за верификация на лекарствата, която обединява всички участници в процеса на производството и търговията на лекарства. Държавата пък ще контролира този процес чрез Изпълнителната агенция по лекарствата (ИАЛ).

Целта на верификацията е да се гарантира пълната проследяемост на всяка опаковка от производителя до крайния клиент. Така ще може да се сведат до минимум фалшивите лекарства. Засега системата може да се ползва само за тази цел, но теоретично с нея при нужда могат да се мониторират и други дейности, свързани с движението и отпускането на лекарства.

В България в системата за верификация трябва да се включат близо 4000 аптеки. До изчерпване на сегашните количества опаковки без 2D-matrix кода те ще могат да работят, но след това няма да имат право да продават медикаменти без баркод.

СПОДЕЛИ

Warning: A non-numeric value encountered in /home/skenghpq/public_html/wp-content/themes/Newspaper/includes/wp_booster/td_block.php on line 326